Vissza kell fizetnie az ellenzéki vezetésű Szentendrének a strandfelújításra szánt támogatást az MTÜ-nek

A határidő-hosszabbítási kérelmek ellenére visszakérik a pénzt.

Tavaly decemberben 29,8 millió forint vissza nem térítendő turisztikai támogatást nyert el Szentendre a Postás szabadstrand fejlesztésére a Magyar Turisztikai Ügynökségtől (MTÜ).

A 24.hu viszont kedden arról számolt be, az ellenzéki vezetésű várostól most annak ellenére kérik vissza a felújításra szánt pénzt, hogy az önkormányzat több határidő-hosszabbítási kérelmet is benyújtott az MTÜ-nek.

Az MTÜ ugyanis

formai hibákra hivatkozva elutasította az önkormányzat kérelmét, és most a teljes fejlesztési összeget visszakéri.

A lap azt írja, Szentendre 2020 decemberében egyebek mellett a stég meghosszabbítását, kamerarendszer kiépítését és a zuhanyzók felújítására kapott támogatást az MTÜ-től.

A Postás-strandnál ugyanis évek óta problémát jelent, hogy

Szentendrénél néha kiömlik a fekália a Dunából, és ilyenkor gyorsan le is kell zárni a strandot.

Postás-strand / fotó: szentendre.hu

A város alpolgármestere Pilis Dániel szerint viszont a strandnyitási engedély kiadása, amit minden évben igényelniük kell, idén a vártnál tovább csúszott.

Az engedélyeztetésről hosszan leveleztek a Nemzeti Népegészségügyi Központtal (NNK), majd április környékén érték el őket telefonon, és azt a tájékoztatást kapták, hogy júniusban valószínűleg megkapják az engedélyt.

A strandfejlesztési projektet viszont Pilis szerint a bizonytalanság miatt jegelniük kellett.

Az alpolgármester elmondta, később tovább folytatták a tervezést és a kivitelezést, néhány fejlesztéssel el is készültek, a csúszást pedig jelezték az MTÜ-nek, és beadták a határidő-hosszabbítási kérelmet a fenti okokra és a járványhelyzetre hivatkozva.

Pilis szerint az önkormányzat november 15-ig tartó határidő-hosszabbítást kért,

de a kérelmet formai hibára hivatkozva, érdemi vizsgálat nélkül elutasította az MTÜ.

Az alpolgármester szerint az MTÜ évekkel ezelőtt már megítélt egy több milliárdos turisztikai fejlesztést Szentendrének, 2020-ban viszont „mondva csinált okokra hivatkozva” visszavonta a támogatást a választás után.

Az MTÜ a lap megkeresésére azt írta, a megvalósítási határidő 2021. május 31-én lejárt, de a fejlesztést még csak el sem kezdte a város, ezért kezdeményezték a támogatói jogviszony megszüntetését.

(24.hu nyomán)

Valódi Hírek