Nagyon felhúzta magát Szijjártó: Szerinte az Unió kiközösíti őket, mert másképp gondolkodnak

Attól fél, hogy rájuk erőltetnek valamit, amit nem szeretnének.

Brüsszel egyértelműen megmutatta, hogy

kettős mércét alkalmaz

— ezt mondta Szijjártó Péter külgazdasági és külügyminiszter abban az interjúban, amelyet a Mladá Fronta Dnes nevű cseh napilap keddi kiadása közölt.

A migrációs hullám megállítására szolgáló határkerítések építésével kapcsolatos kérdésre válaszolva Szijjártó Péter arról beszélt, hogy amikor hat éve Magyarország kerítést épített a határon, kemény támadások célpontja lett Brüsszel és néhány tagállam részéről. Szerinte Lengyelországot és Litvániát a kerítésépítés miatt azonban most „mindenki dicséri.

Azt gondoljuk, hogy a hat évvel ezelőtt hozott döntésünk helyes volt, mert kerítés nélkül nem lehet hatékonyan megvédeni a határt. Határvédelem nélkül pedig nem lehet megvédeni az európai kontinenst” — fejezte ki a miniszter. „Mi a migrációt egy valóban veszélyes fenyegetésnek tartjuk” — fejtette ki Szijjártó Péter.

Szerinte ennek egyrészt biztonsági okai vannak, mert a migránsok soraiban sok terrorista van, másrészt civilizációs szempontból is veszélyes, mivel ezek az emberek teljesen más kultúrából érkeznek és nem akarnak integrálódni.

Most Brüsszel ugyanazt mondja, amit mi hat évvel ezelőtt

— jegyezte meg a magyar tárcavezető.

Szijjártó Péter úgy véli, ez a vita inkább ideológiai, mintsem politikai probléma. Kijelentette, hogy a lengyel és a magyar kormány konzervatív, hazafias és a keresztény-konzervatív hagyományokon alapul, ami ellentétes a mai brüsszeli liberális fősodor nézeteivel.

Azt fejtegette, hogy a magyar kormány nem kívánja feladni a nemzeti érdekeit, és a kabinet nem akar rossz kompromisszumokat kötni. „Elfogadhatatlannak tartjuk, hogy Brüsszel ezen

ideológiai okokból kiközösít bennünket

és megakadályozza, hogy hozzáférjünk az európai pénzeinkhez” — mondta felháborodottan a külügyminiszter.

Szerinte az Unióban erős tagállamokra van szükség, és a kormány emiatt elutasítja az Európai Egyesült Államok gondolatát. A szociális és a családpolitikát, valamint a bevándorlás felügyeletét nemzeti hatáskörben tartaná Szijjártó.

(MTI korrigálva)

Valódi Hírek