Most érkezett: Megbukott a kormány Romániában

Megszavazták a bizalmatlansági indítványt.

Megbukott Romániában a Nemzeti Liberális Párt (PNL) és a Romániai Magyar Demokrata Szövetség (RMDSZ) Florin Cîțu liberális miniszterelnök vezette kormánya kedden a parlamenti szavazáson – közölte az MTI.

Az ellenzéki Szociáldemokrata Párt (PSD) által benyújtott bizalmatlansági indítványt a román parlamentben jelen lévő 465 képviselő közül 281 szavazta meg, a PNL, az RMDSZ és a nemzeti kisebbségek törvényhozói nem szavaztak – írja tudósításában a Transindex.

A tavaly december 23-án hivatalba lépett kabinet bukását a miniszterelnökkel nyílt konfliktusba került, a kormányból szeptember elején kilépett Mentsétek meg Romániát Szövetség (USR) idézte elő, és a bizalmatlansági indítvány megszavazásával bebizonyította, hogy nélküle a Cîțu-kabinet maradékának nincs parlamenti támogatása.

A konfliktust az idézete elő, hogy Cîțu az USR-PLUS akarata ellenére, a szövetség által delegált igazságügy-minisztert leváltva fogadta el az RMDSZ által javasolt, az önkormányzatoknak szánt 50 milliárd lej, azaz 3500 milliárd forint keretösszegű fejlesztési program tervét.

Az USR-PLUS ezt közpénzből történő rablásnak nevezte.

Ezek után Klaus Iohannis államfőnek kell egyeztetnie a pártokkal egy új kormány beiktatásáról, addig a Cîțu-kormány ügyvivőként vezeti az országot.

(mti/Transindex nyomán)

Valódi Hírek