Orbánék miniszteri biztosa bejelentette: Elkészült Magyarország űrkutatási stratégiája

A Föld bolygón túl is hódít majd a magyar virtus.

Interjút adott a Magyar Nemzetnek Ferencz Orsolya, a kormány űrkutatásért felelős miniszteri biztosa. A politikus arról beszélt, amióta a Külgazdasági és Külügyminisztérium berkeibe került az űrkutatás és az űrtevékenység, azóta „az utóbbi évtizedek legjelentősebb fejlődését értük el„.

A józsefvárosi képviselőt 2018 novemberében nevezte Szijjártó Péter miniszteri biztossá. Ferencz elmondta, 2015-ben lett Magyarország az Európai Űrügynökség teljes jogú tagja, azóta pedig a magyar kormány megnégyszerezte a befizetéseit.

A politikus azt is elmondta, hogy az összes, hazánk számára fontos európai űrügynökségi programban részt vesz. Kiemelte, Franciaországgal, Portugáliával és Finnországgal, az Európán kívüli országok közül pedig többek között Izraellel, Dél-Afrikával és Brazíliával is együttműködési megállapodást kötöttek.

Szerinte ezek az együttműködések azért fontosak, mert a nagyhatalmak is közösen valósítják meg az űrkutatási programjaikat. Kiemelte, hogy a kormány megemelte az űrkutatásra rendelkezésre álló forrásokat, és külön megemlítette, hogy két évnyi előkészítő munka után

elkészült az ország űrkutatási programja.

Elmondta, az űrkutatás 1946-os létrejötte óta először kapott önálló kormányzati stratégiát az űrkutatás. Azt mondta, a stratégiai programjukban lefektették az úgynevezett „zászlóshajó-programokat„. „Az egyik ilyen cél egy új magyar kutató űrhajós misszió indítása, ennek az elmúlt három évben folyamatosan zajlottak az előkészítő tárgyalásai” — jelentette ki.

A tervek szerint az amerikai Axiom Space céggel közösen 2024-ben vagy

2025-ben 30-60 napra egy űrmisszióra küldenek egy magyart tudóst vagy mérnököt a Nemzetközi Űrállomásra.

Az Orosz Szövetségi Űrügynökséggel is tárgyalnak, velük 2025 után küldhetnek valakit az űrbe.

Ferencz Orsolya azt is elmondta, a V4-ekkel is sikerült szorosabbra fűzni az együttműködést az űrkutatás területén, és sűrűn egyeztetnek egymással az ország illetékesei. Hozzátette, Magyarországot nemzetközi szinten „nagyon komolyan veszik„, amit az ország tudásbázisával magyaráz.

A politikus szerint az ország az űrkutatáshoz a sugárzásmérés és -védelem területén alkotott műszerekkel, valamint a gyógyszerkutatással tud hatékonyan hozzájárulni. Kiemelte, 2020 decemberétől két hónapon át egy kémiai laborban tudott kísérletezni a Nemzetközi Űrállomáson egy magyar cég. Szerinte a kutatás óriási siker volt, és azóta már a NASA-val is együttműködik a vállalat.

Az űrkutatási expedícióhoz jelenleg a második kutatót toborozzák. Egyelőre csak annyit mondott az előírásokról, hogy a felsőfokú végzettséget elvárják a jelentkezőktől. Rövid időn belül tehát már

nemcsak a világot, hanem a galaxist is meghódítják a magyarok.

(Magyar Nemzet nyomán)

Valódi Hírek