Itt a vége: Börtönbüntetést kapott a házát közpénzből felszerelő fideszes politikus

Megszületett az ítélet.

Köteles István, Álmosd korábbi kormánypárti polgármestere 2010-ben került a település élére, 2014-ben pedig szűk többséggel újraválasztották. A politikus hivatali ideje alatt

közpénzből vásárolt tévét, bojlert, turmixgépet és blue-ray-lejátszót, erről azonban nem tájékoztatta a képviselő-testületet.

A Magyar Hang értesülései szerint a műszaki cikkeket senki nem látta, azonban a vásárlásokról készült bizonylatok rámutatnak a tranzakciókra. A portál szerint a Kötelessel 2017-ben készült interjú során a megvásárolt bojler a fürdőszobában működött. A konyhai eszközök beszerzésével kapcsolatban

azt mondta, azért volt szükség rájuk, mert „különleges helyi termékek” előállításával kísérleteztek a házában.

A polgármesterről a bírósági eljárás során az is kiderült, hogy egy hivatali dolgozót készpénzfelvételi utalványok kiállítására kötelezett. Köteles felvette a pénzt a bankban, majd hivatalosan bevételként számolta el, ezt követően pedig vásárlási előlegként kiadásként könyvelte.

A trükközés azonban 2016-ban kiderült, Álmosd akkori vezetője pedig kapkodva próbálta igazolni a kiadásokat. Kiderült, olyan rendezvényekről írt bizonylatot, amelyeket soha nem tartottak meg a községben. A „fogadással egybekötött köztársaság napi megemlékezés” is ilyen volt —

papíron megtartották, a valóságban viszont nyoma sem volt a rendezvénynek.

A bíróságon kiderült, hogy a rendezvényről sem az intézmények és egyházak hely vezetői, sem a képviselő-testület nem tudott. A falu vezetője utólag azonban plakátok készítésére utasított egy önkormányzati dolgozót, az önkormányzat egyik beszállítójától pedig utólag számlákat is kért.

A polgármester a jegyzőt 2015-ben arra szólította fel, hogy a hivatal pénzügyi munkatársai polgármesteri jutalmat utaljanak át Kötelesnek. Ennek köszönhetően

Köteles 300 ezer forint extra közpénzhez jutott, holott erről nem volt képviselő-testületi határozat.

A polgármester a Debreceni Járásbíróságfolytatólagosan elkövetett hűtlen kezelés bűntettében, hamis magánokirat felhasználása vétségében és költségvetési csalás bűntette” miatt elítélte. Eszerint 1 év 5 hónap börtönbüntetést kapott Köteles, amelynek végrehajtását 3 és fél évre felfüggesztették.

A Debreceni Törvényszék szóvivője közölte, 4 és félmillió forintos vagyonelkobzást is elrendeltek a polgármesterrel szemben. Dobó Dénes elmondta, a bűnsegédként vádolt jegyző 456 ezer forintos pénzbírságot kapott büntetésként.

Dr. Gervai Éva bíró enyhítő körülményként a polgármester esetében az időmúlást említette, a jegyzőnél pedig a bűntény beismerését emelte ki. Köteles esetében súlyosbító körülmény volt a bűncselekmények folytatólagos elkövetése, valamint a vagyoni jellegű bűncselekmények gyakorisága. Az ítélet nem jogerős, a vádlottak enyhítésért, az ügyészség pedig súlyosbításért fellebbezett.

(hang.hu nyomán)

 

Valódi Hírek