Szijjártó bejelentette: Újabb tizenöt évre írt alá az oroszokkal a „rezsicsökkentés érdekében”

Hurrá.

Aláírásra került az orosz Gazprommal az újabb hosszú távú gázvásárlási szerződés, amely ebben a bizonytalanságokkal teli világban tizenöt évre garantálni tudja Magyarország energiaellátásának biztonságát — jelentette be a tárca szerint Szijjártó Péter külgazdasági és külügyminiszter hétfőn Budapesten.

A megállapodás

tíz plusz öt évre,

azaz tizenöt évre szól, azonban tíz év után van opció a vásárolt mennyiség módosítására, adott esetben csökkentésére.

A szerződés évi 4,5 milliárd köbméter gáz megvásárlására vonatkozik. Ezt a mennyiséget a Gazprom két útvonalon szállítja Magyarországra: 3,5 milliárd köbmétert déli irányból, az október 1-jétől üzembe álló szerb-magyar interkonnektoron keresztül, illetve 1 milliárd köbmétert Ausztria felől.

A külgazdasági és külügyminiszter ezen részletek ismertetését követően azt is elmondta, hogy az ár jóval kedvezőbb, mint amit a most lejáró, 1995-ben megkötött szerződés alapján fizetett a magyar fél. Ennek köszönhetően pedig szerinte

megőrizhetők hosszú távon a rezsicsökkentés vívmányai,

a magyar fogyasztók továbbra is az egyik legalacsonyabb gázárat fogják fizetni Európában.

Közösségi oldalán a külügyminiszter azt írta:

„Ma egy olyan megállapodást kötöttünk, amely hosszútávon biztosítja számunkra a rezsicsökkentés vívmányainak megőrzését. Ezt azt jelenti, hogy a magyar fogyasztók továbbra is az egyik legalacsonyabb gázárat fogják fizetni egész Európában.

Mondjon bárki bármit, az energiaellátás az egy biztonsági, szuverenitási és gazdasági kérdés és nem politikai.

A realitás pedig az, hogy a lakásokat, házakat, és családi otthonokat politikai állásfoglalásokkal kevésbé-, gázzal annál inkább lehet fűteni.”

(via mti/Szijjártó Péter Facebook)

Valódi Hírek