Godó Beatrix: Dobrev Klára programjával Nógrád megye visszaszerezheti a régi fényét

Szakképzett munkaerőre, a közlekedés javítására és az elavult lakások uniós pénzből történő felújítására van szükség a salgótarjáni körzetben.

A Partizán rendezte meg a Nógrád megyei 01.-es számú választókerület ellenzéki képviselőjelöltjeinek vitáját, amelyen Godó Beatrix (DK), Horváth Ferenc (Momentum), és Dömsödi Gábor (Új Világ Néppárt) vettek részt.

A DK jelöltje, Godó Beatrix bemutatkozó beszédében elmondta: születése óta Salgótarjánban él, civil szakmájában könyvelőként dolgozik. Arról beszélt,

a Nógrád megyei körzet a rendszerváltás óta „nem talált magára„,

és azóta sorra zártak be a munkahelyek. Hozzátette, az elmúlt 10 évben számos iskola zárt be a választókerületben. A DK-hoz 2016-ban csatlakozott, célja, hogy Nógrád megyét fejlődési pályára állítsa.

Az ÚVNP jelöltje, Dömsödi Gábor televíziós személyiség, Pásztó korábbi polgármestere arról beszélt, a magyar társadalom egyik legsúlyosabb problémája, hogy nincs elég felület az ellenzéki vélemények hangoztatására, és megköszönte a Partizán munkáját.

Horváth Ferenc momentumos politikus civil szakmájában közgazdászként dolgozik. Arról beszélt, az elmúlt években Nógrád megyéért dolgozott: létrehoztak egy közösségi oldalt, valamint megyei témájú verses-mesés könyvet alkottak társaival. A megyei közösségi közlekedés fejlesztését kiemelt célnak tartja.

A korábbi üzemi területeken lévő rozsdaövezetek felzárkóztatásáról Dömsödi azt mondta, a megye tipikus rozsdaövezeti környezetbe tartozik. „Nógrád megye GDP-arányosan az utolsó helyen szerepel” — jelentette ki, és állítását adatokkal támasztotta alá. Hozzátette, nem hallotta egyik képviselőt sem „verni az asztalt„, hogy változtasson ezen a helyzeten.

Horváth Ferenc az ipari parkok fejlesztését nevezte meg fő célként. Ehhez a nagyobb települések, Pásztó és Bátonyterenye, valamint Salgótarján területein szeretne nagyobb beruházásokat látni. Salgótarjánban nemzeti szolgáltató központ létesítéséért és üzleti központ telepítéséért lobbizna.

Godó Beatrix a turizmusra és a vendéglátó szektor felzárkóztatására utalva elmondta: tervek voltak a kormány asztalán Salgótarjánt elkerülő autóútról, tanuszodáról és egyéb jelentős tervekről, amelyeket a salgótarjáni városvezetés benyújtott, ennek ellenére

egy kapavágás sem történt még.

Godó a panel- és társasházak korszerűsítését is fontosnak tartja: erre Dobrev Klárának komplett terve van uniós forrásból, önrész nélkül. Godó emellett a környezetbarát közlekedési eszközökbe is beruházna.

A DK képviselőjelöltje szerint szakképzett munkaerő szükséges ahhoz, hogy a nagyobb cégek odaköltözzenek a körzetbe. Horváth a magyar falu program törekvéseit és a palóc falvak felzárkóztatását célzó programot indítana, illetve a települések gondozásáért felelős embereket nevezne ki.

Horváth Ferenc rendelkezésre álló adatok alapján elmondta, jelentős a munkanélküliség a körzetben. Dömsödi az alacsony béreket tartja a munkától való legnagyobb visszatartó tényezőnek. Megváltoztatná az adókedvezmények rendszerét, amivel szerint a jómódú családok járnak jobban.

Horváth egyetértett Dömsödivel a bérfelzárkóztatás fontosságában. Godó azt tartja a legnagyobb problémának, hogy a kieső munkaerőt a kormány „harmadik országbeli” emberekkel — azaz például Ukrajnából érkezőkkel — pótolja.

Dömsödi a nyugdíjak alacsony összegét és a gyenge szociális háló meglétét sérelmezi. Godó az utógondozás rendszerének rendszerét tartja fontosnak a szociális kérdésekre adott válaszként. Horváth a munkanélküli járadékot jelöltje a 30 év felettiek esetén 3-ról 6 hónapra növelné. A norvég szociális hálóhoz hasonló rendszert dolgozna ki, amivel nem hagynák elkallódni a munka nélkül maradt fiatalokat.

A DK-s jelölt elmondta, az oktatásra sokkal több pénzt kellene fordítania a kormánynak, hogy elegendő szakképzett munkaerő legyen a megyében. A kis- és középvállalkozások fejlesztését Dömsödi Gábor kiemelt célnak tartja, a másik két jelölthöz hasonlóan.

Godó Beatrix elmondta, kormány- és korszakváltásra van szükség. Ebbe beletartozik a fejlesztési pénzek átláthatósága, amit a képviselőjelölt minden magyar polgár számára biztosítana.

A korrupció csökkentése érdekében mindhárom képviselőjelölt felszólalt. Dömsödi az Európai Ügyészséghez való csatlakozást is kiemelt célnak tekinti, amihez személyesen is gyűjtött támogató aláírásokat.

Amit ma Magyarországon a Becsó testvérek csinálnak, az törvényes

— jelentette ki a Nógrád megyei országgyűlési képviselők sokat bírált tevékenységéről.

Horváth Ferenc záróbeszédében arról beszélt, az előválasztás az ellenzék megújításáról szól. Saját magát azért ajánlja, mert szerinte egyedül ő képes átfordítani a billegő körzeteket az ellenzék javára.

Dömsödi Gábor azt mondta, pályáját a körzetben kezdte, és ott is szeretné befejezni. Arról beszélt, sok mindenhez kell egyszerre érteni, és tűrni kell a nemtelen rágalmakat is. Úgy gondolja, hogy egy billegő város, Pásztó korábbi polgármestereként bizonyította, hogy képes legyőzni a kormánypártok jelöltjét.

Godó Beatrix hangsúlyozta: egész életét a körzetben élte le, és úgy látja, hogy

„elaludtunk a gyerekeink jövője felett, elaludtunk az egészségügy felett, elaludtunk az oktatásunk felett, és itt, Európa közepén elaludtunk a demokrácia felett”

Godó kiemelte: Dobrev Klára programja segítségével újra visszaszerezheti régi fényét a salgótarjáni körzet.

Valódi Hírek