Végig hazudtak: Kiderült, mit cenzúrázott ki a kormány a kínai spicliképzővel kapcsolatos dokumentumokból

Ha lettek volna kétségeink.

A számára legkellemetlenebb, politikailag érzékeny információkat takarta ki a kormány a Fudan Egyetemmel kapcsolatosan nyilvánosságra hozott iratokból — derítette ki a Direkt36 oknyomozó portál.

A Fudan-botrány szintén a Direkt36 robbantotta még tavasszal, amikor belső dokumentumok alapján kiderítették, hogy az 540 milliárdosra tervezett építkezés a Diákváros tervezett helyén jórészt kínai alapanyagokból, kínai munkával és kínai hitelből valósulhatna meg, amit

Magyarország fizetne.

A kormány az ellenzéki tiltakozást főként azzal próbálta lesöpörni, hogy még semmiről nem állapodtak meg a kínai kormánnyal, semmi nincs eldöntve.

Karácsony Gergely áprilisi közérdekű adatigénylésére nyár közepén reagált a Kormányiroda: a dokumentumokat úgy küldték el a főpolgármesternek, hogy rengeteg dolgot kitakartak belőle.

Ezek ugyanazok a dokumentumok voltak, amelyeket az oknyomozó portál korábban megszerzett, így a kettő összehasonlításából kiderült, mit tartott annyira kínosnak a kormány, hogy inkább kitakarta. Ezek a részek arra vonatkoznak, hogy

„a kormány mindenképpen kínai hitelből akarja megvalósítani a beruházást, ráadásul egy kínai céggel már megkezdte a projekt előkészítését”

— írja a portál.

Palkovics László például többször is tagadta az elmúlt hónapokban, hogy kizárólag Kínától lehetne felvenni a hitelt, azt mondta, több banktól is kaptak ajánlatot. Az előterjesztésben ezzel szemben az áll, hogy

“a beruházás megvalósításához, a beruházási összeg 80%-át kitevő mértékben, a China Development Bank kedvező feltételek mellett hitelt tud nyújtani”.

A Kínai Fejlesztési Bank ajánlatát is oldalakon át részletezi a dokumentum, Karácsonynak azonban ezeket nem küldték el. Ugyanígy kimaradtak a kínai kivitelezést taglaló bekezdések is a főpolgármesternek küldött verzióból.

A kormányiroda szerint a cenzúrára azért volt szükség, mert

“a kitakart adatok az üzleti titok körébe tartoznak, valamint (…) további döntések megalapozását szolgálják”

 

Valódi Hírek