Orbán lengyel barátja nem vesz részt a Demográfiai Csúcson — Most kiderült, miért

Komoly nézeteltérés áll a háttérben.

Mateusz Morawiecki lengyel kormányfő azért nem utazott Budapestre a IV. Budapesti Demográfiai Csúcsra, mert egyre komolyabb a vita Csehország és Lengyelország között egy lignitbánya miatt – írja a lengyel iRozhlas.cz Morawieczki szóvivőjére hivatkozva.

A szóvivő szerint ugyanis

most ennek a vitának a rendezése a miniszterelnök legfontosabb feladata.

Az Index azt írja, Morawiecki feltehetően azért nem akart Budapestre jönni, mert Andrej Babis cseh kormányfő, már szerdán a magyar fővárosba érkezett, és semmiképpen nem akart vele találkozni.

Morawieczki helyett így a család- és szociális ügyekért felelős miniszter képviselte Lengyelországot a demográfiai csúcson.

A rendezvény egyik panelbeszélgetésén Morawiecki is részt vett volna Janez Jansa szlovén elnökkel, Alekszandar Vucsics szerb elnökkel, illetve Mike Pence volt amerikai alelnökkel.

Csehország és Lengyelország a határ lengyel oldalán található a túrowi lignitbánya miatt vitázik, amelyet nemrég alakítottak át és bővítettek ki.

A csehek szerint viszont a kiterjedt termelés fenyegeti a térségben élők ivóvíz ellátását. Ezért a cseh kormány pert indított a bánya bezárásáért az Európai Unió Bíróságán. A luxemburgi testület végül úgy döntött, hogy a bányát be kell zárni.

Az európai bíróság határozata szerint viszont amíg Varsó nem zárja be a lignitbányát, naponta félmillió eurós büntetést kell fizetnie. A lengyel kormány azonban ennek ellenére sem akarja bezárni a bányát, és kérték a büntetés visszavonását.

Szerdán Morawiecki kemény szavakat használt egy varsói sajtótájékoztatón, ahol azt mondta: nincs miről beszélniük a csehekkel, és azt is kilátásba helyezte, hogy a nézeteltérés miatt

kész arra is, hogy átmenetileg felfüggessze Lengyelország tagságát a V4-kben, legalábbis egy rövid időre.

A demográfiai csúcson egyébként felszólalt Orbán Viktor is, beszédéről itt írtunk bővebben:

Orbán Viktor kemény szavai a Demográfiai Csúcson: „A magyarok védekeznek, mert a nyugati baloldal támad”

(Index.hu nyomán)

Valódi Hírek