Milliárdoktól esett el Esztergom, mert ingyen adták oda a belvárost a kormánybarát fesztiválnak

Az MCC összesen tizenháromezer négyzetméternyi közterületen tartotta a rendezvényeit Esztergomban.

Egy friss polgármesteri rendelet adott lehetőséget arra, hogy teljesen ingyen kapja meg a Matthias Corvinus Collegium fesztiválja, az augusztus végén rendezett MCC Feszt Esztergom belvárosát – írja a Szabad Európa.

Mint írják, a járványhelyzet miatti különleges jogrendnek köszönhetően Hernádi Ádám, a város fideszes polgármestere ugyanis

saját hatáskörben hozott új rendeletet a város közterületeinek használatára vonatkozóan.

A Hernádi által írt és elfogadott rendelet értelmében a polgármester kérelemre elengedheti a közterület-használati díjat, ha egy rendezvény Esztergom város és a régió lakosságának széles körét érinti.

A Szabad Európa szerint Hernádi június 14-én írta alá a rendeletet, és egy hónappal később már be is futott a kérelem, amely az esztergomi belváros jelentős részére kiterjedt.

Ahogy azt mi is megírtuk, az MCC első fesztiválján a koncertek és bulik mellett olyan konzervatív személyiségek is felléptek, mint a FOX News riportere, az Orbán Viktort nagyra tartó Tucker Carlson. Illetve bemutatkoztak az MCC programjai is, de külön sátra volt többek között az Orbán Gáspár alapította joghallgatói szervezetnek is.

A lap azt írja, az MCC Fesztet szervező Moonlight Event Kft. hat–tíz napra kért engedélyt, nyolc helyszínen összesen tizenháromezer négyzetméternyi közterületre, amit az „esemény jellegére” hivatkozva szerettek volna ingyen megkapni.

A Szabad Európa becslései szerint a lefoglalt területért

mintegy 2,6 millió forintot kaphatott volna a város, vagyis ennyi bevételtől esett el az esztergomi önkormányzat.

A díj elengedése ugyanakkor nemcsak azért is számít problémásnak, mert az MCC-nek és a Moonlight Eventnek lett volna miből kigazdálkodnia az összeget, hanem azért is, mert

a rendezvényen kereskedelmi tevékenység is folyt.

A helyszínen több étel- és italpult is volt, és a Party Aréna hajnali négyig tartó bulijaira 2990 forintba került a napijegy és 6990 forintba a bérlet.

A rendezvényt szervező Moonlight Event Kft. tulajdonosa egyébként az a Balásy Gyula, akinek két másik cége, a Lounge Design és a New Land Media a kormányzati kampányokat és állami cégek hirdetéseit is tervezi, gyártja és jelenteti meg különböző felületeken.

A Moonlight árbevétele azonban míg 2017-ben még alig haladta meg a négymillió forintot, 2018-ban már majdnem elérte a 990 millió forintot, 2019-ben pedig már 3,8 milliárd forintos bevétele volt. A rendezvényszervező cég emellett a koronavírus-járványt sem érezte meg, hiszen 2020-ban is 3,8 milliárd forint fölött volt a bevételük, nem függetlenül az állami megrendelésektől.

A lap szerint a cég szárnyalására az is magyarázatot adhat, hogy Balásy 2018 októberében vette át az irányítást.

(Szabad Európa nyomán)

Valódi Hírek