Primitív, rasszista mesét töltött fel az egyik legnagyobb gyerekcsatorna, kiakadtak a civilek

Nagy felháborodást váltott ki egy látszólag ártatlan mese.

Tomit arra kéri suli után azt édesanyja, rakjon rendet a szobájában. A gyerek kiakad ezen, majd azt mondja, béna a családja, biztos, adoptálták őt. Miután kipanakoszdja magát egyik haverjának, csönget a gyámügy, és elviszik az igazi szülei.

Az „igazi” szülei fogatlan cigányok, akik igénytelenül vannak felöltözve, és klasszikus vicces dialektussal beszélik a magyar nyelvet. Kiderül róluk, hogy lakókocsiban laknak, koszosak, nem nevelik a gyerekkel, csak a segélyt veszik fel utánuk.

Erről szól az a mese, amelyik a napokban elég erősen kiverte a biztosítékot többeknél. Először a Nem tehetsz róla, tehetsz ellene Facebook-oldalon hívták fel az igencsak sértő, rasszista töltetű tartalomra. Mérő Vera, az oldal kezelője azt írta:

„A mese azt tanítja a gyerekeknek, hogy a roma emberek tanulatlanok, koszban-mocsokban élnek, az idősekkel a kutyánál is rosszabbul bánnak, és csak a segélyért tartják őket az udvar végében.

Az, hogy amúgy az alaphelyzet mennyire ijesztő, (bármikor elvihetnek az örökbeadó szüleid a horrorba otthonról), egy következő szintje ennek a gyerekmesének szánt rémálomnak.

Talán nem valósul meg közösség elleni uszítás bűncselekmény, de ettől még ugyanúgy elfogadhatatlan.

Ráadásul kisgyerekeknek készült, így az ENSZ gyerekjogi egyezményén is szöges bakanccsal tapos az opusz, amennyiben sérti a gyerekek egészséges testi-lelki fejlődéshez való jogát, na meg még egy sor egyéb jogukat, felsorolni is hosszú lenne.

A Youtube közösségi elveit pedig már ne is firtassuk. A készítőknek magánszemélyek és szervezetek is jelezték már, hogy ezt a tartalmat azonnal el kell távolítani, eddig hiába. Nos, ettől tényleg megvédhetné valaki a gyerekeket, garantálhatóan károsabb, mint a szivárvány.”

Az ügyre a Gólyahír Alapítvány is reagált. Mégpedig azért, mert az örökbefogadó civilszervezet szerint a mese készítői kirívóan kedvezőtlen és valótlan színben tünteti fel az örökbefogadás mindhárom szereplőjét, az örökbeadókat az örökbefogadókat, és az örökbefogadottakat is.

A mese azon jelenete, amikor a cigány szülők (eredeti szülők) megjelennek súlyosan sérti az örökbefogadást: „Egy olyan szituációt ábrázol, mely a valóságban nem történhet meg, és a jogszabályok sem teszik lehetővé:

a vérszerinti szülők nem jelenhetnek meg és vihetik magukkal az örökbefogadott gyermeket, hiszen ő már jogilag és érzelmileg is örökbefogadó családjához tartozik.”

A Gólyahír Alapítvány szerint ez a mese

hatalmas kárt okozott.

A szervezet követeli a videó mihamarabbi eltávolítását, követelik, hogy tegyék helyre a tárgyi tévedéseket, mint írták, keresték a készítőket, de nem reagálták. Leszögezték: ha nem tesznek eleget a kéréseknek, a

szervezet megteszi a szükséges jogi lépéseket.

A Telex megkeresésére egyébként reagáltak a készítők. Levelüket mi is változtatás nélkül közöljük.

„A videó ötlete saját életünkből származik, a fiunk Tomi nem akart kiporszívózni a szobájában, és azt mondta, hogy biztos örökbefogadtuk, mert nem is hasonlít ránk. Ekkor jöttünk rá nagy testvéreivel együtt, hogy

mindannyiunknak felmerült gyerekkorában, hogy talán örökbefogadták.

A nézők egy része valószínűleg nem tudta értelmezni, hogy a mesében egyetlen örökbefogadó szülő sem szerepel, hiszen csak eltévesztették a házszámot, mert Tomi dühösen becsapta az ajtót és leesett a 2-es szám.

Gyakorlatilag Tomi dühének a következményeként kerül tévesen másik családba. A történet a továbbiakban fikciós lévén minden szempontból a legrosszabb családot ábrázolja, csak így tudtuk megértetni Tomi karakterével, hogy

értékelje a szerető családját, még ha néha házimunkát kell is végeznie.

A tartalom eltávolítását nem tervezzük, de 18-as korhatárbesorolást állítunk be rá. A meséről a továbbiakban nem szeretnénk nyilatkozni.”

A mesét egyébként egy értelmiségi család készítette. 2012 óta töltenek fel olykor vicces, olyakor kevésbé vicces, de tanulságos történeteket a YouTube-ra. A Kerekmese az egyik legnézettebb csatorna, csaknem 1 millió feliratkozója van.

Az animációs játékfilmsorozat forgatókönyvét Vass Mónika és Tavaszi László írták. Két éve az Index is forgatott a családdal, ahol bemutatták, hogyan készülnek a mesék.

Valódi Hírek