Oláh Lajos: Nem csak az emberek problémáit, de a győzelem receptjét is ismerem! (+videó)

A Bulinegyed kocsmáitól Orbán Ráhelig sok minden szóba került Erzsébetváros és Terézváros képviselőjelöltjeinek vitáján.

A Partizán rendezte meg a budapesti 05-ös számú választókerület (Erzsébetváros és Terézváros) ellenzéki képviselőjelöltjeinek vitáját, amelyen Dr. Oláh Lajos (DK), Dr. Beleznay Zsuzsanna (Jobbik) és Tompos Márton (Momentum) vettek részt.

A választókerület jelenlegi képviselője a DK-s Oláh Lajos, aki 2014-ben és 2018-ban is győzni tudott a körzetben.

Oláh a nyitóbeszédében elmondta: 2021-ben újra az 1989-es álmainkért kell küzdenünk, hogy végre a tehetség és a rátermettség döntse el az előrejutást, ne pedig az, hogy ki ismeri a tanácselnököt — napjainkban a NER-eseket. Személyes történetként elmondta, hogy idén kiderült: ’89-ben őt magát is megfigyelték; pár napra rá pedig azzal kellett szembesülnie, hogy a magyar kormány megvásárolt a Pegasus-szoftvert, hogy ellenzékieket figyeljen meg vele.

Hangsúlyozta: 2022-ben ezt

a „Pegasus-kormányt” le kell váltani.

Beleznay Zsuzsanna nyitóbeszédében arra kérte képviselőjelölt-társait, hogy fogalmazzanak meg vele szemben jogos kritikát, mivel az ő politikájának középpontjában az áll, hogy a problémákat nem eltitkolni, hanem megoldani kell. Abban hisz, hogy a nyitott ajtók politikáját kell folytatni, hangsúlyozta, hogy ő ismeri az erzsébetvárosiak és a terézvárosiak problémáit.

Tompos Márton elsőként azt emelte ki, hogy az egész országban, és az 5. számú választókerületben is új arcokra van szükség. Vállalásai közt lakáskorszerűsítés és parkosítás is van.

Az első vitablokkban a körzetet érintő égető turista-problémáról volt szó, egészen pontosan arról a kérdésről, hogy vajon össze lehet-e békíteni a Bulinegyed turisztikai vonatkozásait az ott lakók igényeivel.

Beleznay szerint a Covid miatt a bulinegyed problémája

jelenleg nem aktuális,

persze azért nem lehet a szőnyeg alá söpörni. Inkább a fizetésekről és a nyugdíjakról, továbbá a víz ólomtartalmáról kezdett beszélni a Jobbik képviselője.

A Bulinegyedről azt mondta: az alkoholturizmus helyett minőségi turizmust szeretne. A kérdésre, hogy ezt mégis hogy érti, megvalósítandó kulturális programokról, illetve utcazene-fesztiválról kezdett beszélni.

Tompos Márton szerint a Bulinegyed kérdése jól mutatja, milyen problémákkal kell a VI.-VII. kerületieknek szembesülniük. Úgy véli, ez egyszerre urbanisztikai és biztonsági kérdés is. A megoldást abban látja, ha több hasonló városközpont lenne, és nem minden szórakozási lehetőség a 7. kerületre lenne rátolva. Szerinte a szabályozásnak rugalmasnak kell lennie, különbséget kell tenni a tipikus legénybúcsús helyek, és a közösségszervező szórakozóhelyek közt.

Oláh Lajos szerint több más probléma mellett ez is egy égető probléma. Úgy véli: fontos egy érdemi városfejlesztési koncepció kidolgozása, továbbá felhívta a figyelmet, hogy az egész helyzet 2011 után alakult ki, mivel a Fidesz hozott egy olyan szabályozást, hogy a funkcióváltáshoz szükséges társasházi engedélyeket eltörölte. Ez azt jelenti, hogy akár egy könyvtárból is lehet bármikor kocsma.

Felhívta a figyelmet, hogy a Terézvárosban már most is egy

objektív kritériumrendszer

működik, és aki azokat betartja, az maradhat éjfél után is nyitva. Hangsúlyozta, hogy a jogszabályokat viszont be is kellene tartani, illetve Budapesten kívülre is kellene helyezni turisztikai célpontokat. Úgy véli, hogy kifejezetten fővárosi szintű szabályozásokra is szükség lenne.

Azzal kapcsolatban, hogy egy esetleges új kormány milyen garanciákat tud vállalni arra, hogy nem fogja magának kisajátítani a magyar turizmust, ahogyan azt az Orbán-kormány teszi, Oláh Lajos elmondta: a teljes egészében Orbán Ráhel befolyása alatt álló Magyar Turisztikai Ügynökséget „fel kellene robbantani”, illetve hozzátette: Budapest az uniós forrásokból szinte teljesen egészében kimarad Budapest, ezért a forrásokat is át kell csoportosítani, hogy ne csak vidékre jussanak fejlesztések.

Továbbá szerinte vissza kell hozni azt a szabályt, amit Orbánék töröltek el, hogy politikusok és családtagjaik nem pályázhatnak közbeszerzéseken.

A második vitablokk a platformgazdaság nyerteseiről és veszteseiről szólt. Gulyás Márton kérdése az volt, hogy az Airbnb körüli problémákat melyik képviselőjelölt milyen módszerekkel, milyen szabályozással oldaná meg.

Tompos Márton szerint ez akut probléma, mivel Budapesten 10.000 Airbnb-lakás van, ebből 3000 a VII. kerületben, 2000 pedig a VI.-ban, ezért a belvárosi albérletpiacról 5000 lakás hiányzik.

Hozzátette: a szabályozás nem lehet fekete-fehér. A helyieket nem szabad büntetni, de úgy véli, hogy aki külföldről vásárol fel több lakást, amit aztán turistáknak ad ki, az igenis

fizessen többet.

Oláh Lajos elmondta: Erzsébetvárosban 2916 lakás van regisztrálva Airbnb-nek, és 1649 nincsen. Felvázolta, hogy miért jelent igazán nagy problémát az ilyen lakások szabályozása. Hangsúlyozta, az Erzsébetvárosban az albérlet- és a lakásárak is 10-12 százalékkal magasabbak, mint a város más részein.

Szerinte az egyik megoldás, hogy regisztráció nélkül, suttyomban ne lehessen ilyen lakásokat üzemeltetni. A másik megoldás az adózás módosítása.

Beleznay szerint az Airbnb kérdését külön kell venni a lakhatás kérdésétől, bár azt ő elismerte, hogy a kettő szorosan összefügg. Utóbbit szerinte állami beavatkozással lehetne megoldani. Előbbinél szerinte szigorítani kell, de az ágazatot ellehetetleníteni nem lehet.

A taxisok, illetve a megszüntetett Uber-szolgáltatás problematikájáról is szó volt. Abban mindhárman egyetértettek, hogy az Ubert a megfelelő szabályozás mellett vissza kell hozni.

Ezzel kapcsolatban a kényszervállalkozóként foglalkoztatott, nem bejelentett munkavállalókról is szó esett: Beleznay erről azt mondta, úgy kell a munkát terhelő adókat kialakítani, hogy megérje teljes állásba felvenni a munkavállalókat. Gulyás Márton megkérdezte, hogy ezeket az adókat hogyan lehetne megváltoztatni, mire a Jobbik képviselőjelöltje azt felelte, nem lenne korrekt a részéről, ha számokat mondana, mivel az ellenzéknek majd közös programja lesz.

Tompos Márton a probléma gyökerét vizsgálná. A többkulcsos adót támogatná, de konkrét számokat ő sem mondott. A katát megtartaná.

Oláh Lajos nem tartja ördögtől valónak a vállalkozást, de azt mondta: lehet erre is egy kritériumrendszert alkotni, ami a vállalkozót megvédi.

A harmadik vitablokk címe „Magyarország helye a világban” volt, ezen belül érintették a „kormányváltás vagy rendszerváltás” kérdéskörét is.

Itt a moderátor Beleznayhoz és Tomposhoz fordult, kiemelve, hogy Oláh Lajos már 2006 óta tagja az Országgyűlésnek,

2014-ben és 2018-ban is megnyerte már a körzetet,

noha 2014-ben csak háromszáz vokssal előzte meg a Fidesz-KDNP jelöltjét, de 2018-ban fölényes győzelmet aratott.

A két képviselőtől Gulyás azt kérdezte, miért gondolják, hogy ebben a körzetben jobban tudnák képviselni az itt élőket, mint az évek óra itt dolgozó Oláh Lajos.

Beleznay Zsuzsanna elmondta, ő másképpen csinálná, noha nem biztos, hogy jobban. Ő határozott és korrekt lenne, és a helyiek összes problémáját képviselné — mondta. A zöldítéssel kapcsolatban Tompos Mártonhoz fordult, és közölte vele, hogy ő még nála is több zöldre és nagyobb tisztaságra gondol.

Tompos Márton szintén a zöldítéssel magyarázta, hogy ő jobb lenne Oláh Lajosnál. Úgy véli, a parkolóházak építése csupán tüneti kezelés.

A kormányváltás vagy rendszerváltás kérdésében a moderátor a Budapest-Belgrád vasútvonalról és a Fudan Egyetemről kérdezte Oláht, aki egy mondatban még reagált az előtte elmondottakra. Elmondta: az elmúlt időszakban ő maga 1700 írásbeli kezdeményezést adott be, és amit képviselőtársai említettek, az azokban mind benne volt.

Kína vonatkozásában Henry Kissingert idézte, aki úgy fogalmazott:

„Érdekeink képviselete mellett szoros együttműködésre van szükség”.

Hangsúlyozta: a DK szerint uniós Kína-politikára van szükség, erre pedig javaslatot is tettek. Hozzátette: három kérdésben is eltérnének az eddigi Kína-politikától, például a keleti partnerségről leszednék az ideológiai mázat. A másik az, hogy európai szintű Kína-politikát csinálnának, a harmadik pedig az, amit Dobrev Klára is bejelentett:

a Fudant és a Budapest-Belgrád vasútvonalat le kell állítani.

Szó volt a magyarok tömeges külföldre vándorlásáról is.

Tompos Márton szerint ez nem kizárólag az Orbán-rendszer miatt van, de az állam feladata biztosítani azokat a körülményeket, hogy itthon is lehessen boldogulni. Mindamellett szerint lehetőséget kell biztosítani arra is, hogy aki tényleg kalandvágyból szeretne elmenni, az megtehesse.

Beleznay Zsuzsanna azt mondta: tiszta lapot fognak nyitni Magyarország történelmében, és két szót fognak ráírni: jólét és szabadság. Szerinte minden magyarnak joga van uniós átlagbért keresni.

Oláh Lajos úgy gondolja, hosszútávon Magyarország nagyon rosszul jár, hogy ha a kiköltözőket nem tudjuk visszacsábítani. Hangsúlyozta: a közös ellenzéki programban — amely nyilvános — kiemelik ennek a témának a fontosságát.

Szó esett még a magyar-orosz viszonyról is. Tompos Márton szerint jelenleg a magyar diplomácia trolldiplomácia, az orosz viszony pedig hasonlít a Kína-politikához, hiszen Szijjártó Péter mindent megvétóz az EU-ban, ami Oroszország vagy Kína elítéléséről szól.

Szerinte Magyarország helye az EU-ban és a NATO-ban van.

Beleznay úgy véli, Paks2-t majd mindenképpen felül kell vizsgálni, és ami nemzetbiztonsági szempontból nem kockázatos, azt nyilvánosságra kell hozni.

Oláh Lajos úgy fogalmazott:

„Orbán Viktor évek óta monodrámát ír a Nyugat haláláról, és minden évben újraírja, mert mégsem hal meg a Nyugat”.

Szerinte Orbán a civilek vegzálását, a média teljes leuralását mind Oroszországból tanulta. Oláh úgy véli: Oroszország megkerülhetetlen, de ellenőrzött, normalizált kapcsolatot kell vele kialakítani,

uniós értékek alapján.

Záróbeszédében Tompos Márton mindenkinek megköszönte a munkáját. Beleznay Zsuzsanna azt mondta: legyen Terézváros és Erzsébetváros a jövő belvárosa.

Oláh Lajos úgy fogalmazott: nagy csatára készülnek 2022-ben, az ellenzék pedig azért harcol, hogy a kormányváltás után eljöjjön a szabadság.

Hozzátette: ő nem csak az emberek problémáit, de a győzelem receptjét is ismeri, hiszen 2014-ben és 2018-ban is le tudta győzni a Fideszt.

A videót itt tudod megnézni:

.

Valódi Hírek