Kálmán Olga kiderítette: Másfél millió, méregdrágán vásárolt COVID-teszt porosodik a raktárakban (+videó)

Perre ment az adatokért.

Kálmán Olga, a Demokratikus Koalíció elnökségi tagja tavaly decemberben közérdekű adatigényléssel fordult az Állami Egészségügyi Ellátó Központhoz, amelyben arról érdeklődött, hogy mennyi koronavírus-tesztet kaptak a Külügyminisztériumtól, és ezekből kinek, mennyit és hova osztottak ki.

Az ÁEEK válaszából kiderült, hogy 2 043 697 tesztet kaptak, ám csupán 743 924-el tudnak elszámolni, azaz kb. 1,5 millió teszt nem jelent meg az elszámolásban.

Kálmán emiatt jogi útra terelte az ügyet,

és beperelte az Országos Kórházi Főigazgatóságot.

A DK politikusa pénteki sajtótájékoztatóján arról számolt be, a per nyomán kiderült.

„az elszámolásból hiányzó majdnem másfél millió teszt egy raktárban porosodik”.

„Elképesztőnek tartom, hogy miközben az egyre nehezebb körülmények között élő magyarokkal nyakra-főre fizettetik ki a majdnem 20 ezer forintos tesztet, addig közel másfél millió teszt ott van bezárva egy raktárban, kihasználatlanul”

– mondta Kálmán.

A képviselő hozzátette, a DK a járvány megjelenése óta követeli a tömeges tesztelést, amit erősen indokoltnak tartottak volna többek között a szeptemberi tanév kezdés előtt is.

„Orbánék azonban nem akarják felelősségteljesen viselkedni, és megóvni az emberek egészségét” – közölte Kálmán Olga.

Szerinte önmagában már az is felháborító, hogy közpénzből vásárolták azokat a teszteket, amelyeket egyelőre indokolatlanul egy raktárban tárolnak. De azt különösen felháborítónak tartotta, hogy

egy közérdekű adatigénylésre válaszolva ezt elfelejtik közölni, így a bírósághoz kellett fordulnia az ügyben.

Kálmán elmondta, a raktárban tárolt tesztek esete a Szijjártó Péter külügyminiszter által bonyolított lélegeztetőgép-bizniszre, illetve a kínai vakcinák esetére emlékeztette őt.

A teljes videót itt tudod megnézni:

Valódi Hírek