Reagált Demeter Szilárd arra, hogy ultimátumot adtak az óbudai önkormányzatnak a Zichy-kastélyra

Szerinte azt el kell dönteniük, ragaszkodnak hozzá vagy van az a pénz, amiért lemondanának a kastély használati jogáról.

Beszámoltunk róla, hogy a DK-s Kiss László kerületi polgármester hétfő esti sajtótájékoztatóján derült ki, Óbuda-Békásmegyer önkormányzata egy ultimátummal felérő ajánlatot kapott a Magyar Nemzeti Vagyonkezelő ZRT-t képviselő Petőfi Irodalmi Ügynökségtől.

Ebben arról értesítették őket, hogy

a kerület főterén álló Zichy-kastély egy hónapon belül átkerül a Magyar Kultúráért Alapítvány tulajdonába.

Kiss ugyanakkor a sajtótájékoztatón leszögezte, nem kívánnak lemondani az épület használati jogáról és az Óbudai Múzeumot sem akarják máshová költöztetni.

Hozzátéve, a szeptember 3-án megkapott szerződéstervezet egyetlen, az önkormányzat számára fontos kérdést sem rendez megnyugtatóan.

Az üggyel kapcsolatban az Index megkérdezte a Petőfi Irodalmi Ügynökség vezetőjét, Demeter Szilárdot, aki a lapnak arról beszélt, az Országgyűlés idén tavasszal döntött arról, hogy a Zichy-kastélyt a PIÜ tulajdonába adja.

Demeter szerint azóta nevet változtattak és Petőfi Kulturális Ügynökségnek hívják a szervezetet, amely a Magyar Kultúráért Alapítványba került.

Ez a vagyonkezelő alapítvány tulajdonolja majd közvetve a Zichy-kastélyt, és a fontos döntések meghozatalára az alapítvány kuratóriuma lesz hivatott.

Az Index azt írja, Demeter egyértelműen cáfolta az ellenzék aggodalmait a Zichy-kastélyban jelenleg működő intézmények sorsával kapcsolatban.

A kultúrpolitikus hozzátette, a Zichy-kastélyban található Kassák Múzeum is az általa igazgatott Petőfi Irodalmi Múzeum része, az Országos Széchényi Könyvtár miniszteri biztosaként pedig arról is közeli ismereteket szerzett, mit jelenthet a gyakorlatban egy közgyűjtemény költöztetése.

„Tehát közgyűjteményt nem mozgatunk.

Ami a többieket illeti, a Hello Wood csapattal együtt dolgoztunk a fejlesztési koncepciókon, nagyra becsülöm a munkájukat, tudásukat. A kobucisokkal többször is tárgyaltunk, nagyon igényes a zenei kínálatuk, tehát semmi okát sem látjuk annak, hogy máshova költözzenek”

– mondta Demeter.

A kulturális kormánybiztos szerint az önkormányzat haszonélvezeti jogát nem vonják kétségbe, és azt is tényként kezelik, hogy „valamit kezdeni kell azzal a mintegy hétezer négyzetméterrel.”

Kis ugyanis a sajtótájékoztatón elmondta, Demeterék szerződéstervezetéből az sem derült ki, esetlegesen hogyan kárpótolják a kerületet a műemléképület csaknem felét, 7319 négyzetmétert érintő használati jog átadásáért.

„Először azt mondta a polgármester úr a témában tartott sajtótájékoztatóján, hogy nem akarnak lemondani a használati jogukról. Utána viszont már azt nehezményezte, hogy nem tudják, mit kapnak cserébe, ha lemondanak a jogról.

El kell dönteniük, hogy ragaszkodnak a használati joghoz, vagy lenne az a pénz, amiért lemondanának róla. Ha ez eldöntötték, elkezdődhetnek a tárgyalások”

– mondta ezzel kapcsolatban Demeter, aki szerint senki nem tudja, hol lehet az önkormányzat hétezer négyzetmétere, mivel az soha nem lett kimérve.

A polgármester Zichy-kastéllyal kapcsolatos aggodalmait a kormánybiztos az előválasztási kampánnyal tudta le, mondván, „a választásokig érdemes óvatosan kezelni bármilyen hangulatkeltésre alkalmas hírt, ami politikustól ered”.

Azzal kapcsolatban, hogy a Zichy-kastély mikor kerül át a tulajdonukba, illetve mikor kezdik a felújítást az Index szerint Demeter Szilárd nem bocsátkozott jóslatokba.

(Index nyomán)

Valódi Hírek