Most érkezett: Elsunnyogta a Fidesz két fontos állásfoglalás megszavazását az EP-ben

Vajon miért?

Az Európai Parlament csütörtökön nagy többséggel két állásfoglalást fogadott el. Az egyik az új Kína-stratégia, a másik pedig az Európai Unió és Oroszország közötti politikai kapcsolatokról szól.

A Kínával kapcsolatos állásfoglalás arról szól, hogy

  • foglalkozni kell a Hszincsiangban, Belső-Mongóliában, Tibetben és Hong Kongban történő emberi jogi sérelmekkel;
  • Küzdeni kell a Kínából származó dezinformáció ellen, ehhez pedig további forrásokra van szükség;
  • Kínának engednie kellene, hogy független vizsgálat induljon a koronavírus eredetével és elterjedésével kapcsolatban;
  • illetve az 5G és 6G hálózatok kapcsán ki kellene zárni azokat a vállalatokat, amelyek nem felelnek meg a biztonsági előírásoknak.

Az Oroszországgal kapcsolatos dokumentum leszögezi, hogy az orosz demokráciáért dolgozókat kellene jobban segíteni a partnerországokkal és a civil társadalommal együtt.

Leírják az állásfoglalásban, hogy az Unió szükség esetén vezessen be szankciókat, továbbá akadályozza meg a piszkos pénzek mozgását. A dokumentum szerint támogatni kell az emberi jogi aktivistákat is.

A képviselők kérik, hogy az Unió készüljön fel arra, hogy nem ismeri el az orosz parlamentet, amennyiben a 2021. szeptemberi választások a demokratikus elvek és a nemzetközi jog megsértésével zajlanak.

Az EUrológus felhívja a figyelmet, hogy az Európai Parlamentben három módon lehet szavazni: igennel, nemmel és tartózkodással.

A Fidesz a negyedik utat választotta:

jelen sem voltak a szavazáson.

 

Valódi Hírek