Ráczné Földi Judit: A Dobrev Klára vezette kormányból Székesfehérvár is sokat fog profitálni (+videó)

A közönség zúgolódni kezdett, amikor szóba került, hogy egy MSZP-Momentum pártalku részeként az utolsó pillanatban visszahúzták a Momentum jelöltjét az MSZP-s Márton Roland javára.

Szombaton tartották a Fejér megyei 01. számú választókerület ellenzéki képviselőjelöltjeinek vitáját Ráczné Földi Judit (DK) és Dr. Márton Roland (MSZP-Párbeszéd) részvételével a Partizán Youtube-csatornáján. A moderátor most is Gulyás Márton volt.

Székesfehérváron pénteken ugyan még három jelölt volt versenyben, de az MSZP-Párbeszéd és a Momentum utolsó pillanatos megállapodásainak értelmében Barlabás Andrást (Momentum) visszaléptették Márton Roland javára.

Ráczné Földi Judit, a Demokratikus Koalíció közgazdász végzettségű képviselőjelöltje nyitóbeszédében elmondta: 18 éves kora óta Székesfehérváron él, 2015 óta képviselőként tevékenykedik, a város sorsa szívügye, de a DK elnökségi tagjaként sok országos ügyet is vitt.

Hangsúlyozta: hisz abban, hogy Dobrev Klára vezetésével az új kormány olyan országot fog tudni teremteni, amelyből Székesfehérvár is sokat fog profitálni. Saját magával kapcsolatban a szociális-empatikus képességeit emelte ki, amelyek alkalmassá teszik arra, hogy a székesfehérváriakért országos szinten is dolgozzon.

Dr. Márton Roland az MSZP-Párbeszéd jelöltjeként megköszönte a Momentum támogatását is, itt a közönségben némi zúgolódás támadt. Hangsúlyozta, hogy minden idejét a kormányváltás ügyének szentelte az elmúlt két évben, ezért ügyvédi irodáját is szüneteltei azóta.

Elmondta néhány programpontját a zöld lakótelepekre és az egészségügy fejlesztésére, vagy a bérlakásokra vonatkozóan.

Az első vitablokk

a székesfehérvári fejlesztési prioritásokról szólt.

Gulyás Márton hangsúlyozta, hogy az elmúlt évtizedben komoly fejlesztési pénzek áramlottak Orbán Viktor szülővárosába, ugyanakkor a megvalósult beruházások vegyes képet mutatnak.

Ilyen például a sóstói stadion is, amellyel kapcsolatban a fő kérdések, hogy le lehet-e állítani egyáltalán a beruházást, illetve ha nem, akkor miből lehet majd fedezni a fenntartási költségeket.

Márton Roland úgy véli, a fejlesztési források Székesfehérvárra főleg papíron, ígéretek formájában érkeznek. Szerinte ezek főleg kirakat-fejlesztések, amelyek nagy része egyáltalán nem valósul meg, csak arra jók, hogy a maketteket lehessen mutogatni.

Márton úgy véli, a sportfejlesztések helyett a közszolgáltatások színvonalát kellett volna erősíteni. Percek múlva tért rá a sóstói stadion kérdésére, amelyről elmondta: annak fenntartási költsége évi 500 millió forint. Mivel a szintén tervben levő jégcsarnok építése ugyancsak elvonná a pénzt a közszolgáltatásoktól. Szerinte ezen létesítmények fenntartását az államnak kellene finanszíroznia.

Úgy gondolja, a megoldás az lehet, ha a beruházásokat elhalasztják, és akkor térnek vissza rájuk, ha már minden már problémát megoldottak.

Ráczné Földi Judit a sóstói stadionnal kapcsolatban pontosította a bekerülési költségeket: 18,9 milliárd volt a végleges összeg a pótmunkákkal együtt. Úgy gondolja, hogy máshova kellett volna tenni a hangsúlyokat, hiszen a Fidesz előtt is létezett Videoton, a stadionok működését pedig szerinte külföldi mintára,

gazdasági-szponzorációs alapon is meg lehetne oldani.

Ráczné hangsúlyozta: számára a kórház a leglényegesebb kérdés. amelynek a felújítását 2019-ben a kormány visszavonta. Akkor kicsit több, mint 13 milliárdba került volna az új belgyógyászati részleg, idén azonban újra kiírta a pályázatot a kormány: a fejlesztés fajlagosan feleakkorára csökkent, az ár azonban szinte változatlan.

Úgy véli, ennek a tömbnek a megépülése rendkívül fontos Székesfehérvár számára, és ebben nem is volt vita az ellenzék és a kormánypárt között.

A sportlétesítmények fenntartásának megoldását azonban Ráczné a szponzorációban látja.

Gulyás itt feltette a kérdést, hogy az Orbán által Székesfehérvárnak beígért 70 milliárdból mely két dologra költene a két képviselőjelölt.

Ráczné Földi Judit az egészségügyi fejlesztéseket emelte ki, számára a kórház- és a rendelőintézet fejlesztése lenne a prioritás. Másodikként az oktatás fejlesztését hangsúlyozta a képviselőjelölt.

Márton Roland először nem válaszolt a kérdésre, hanem a Ráczné által mondottakkal szállt vitába. A 70 milliárdos forrást ő a közszolgáltatások fejlesztésére, bérlakások építésére és közlekedésfejlesztésre költené.

Szóba került a város mellé tervezett nagy nemzetközi repülőtér, amelynek megvalósulásáról Ráczné elmondta: a hatástanulmányt még csak most kapták kézhez a képviselők. Ő maga úgy gondolja, hogy ebben a kérdésben mindenképpen

ki kell kérni az ott élők véleményét.

Márton szerint a fejlesztésre szükség van, de csak akkor, ha garanciát kapnak, hogy nem jár környezetkárosítással és túlzott zajszennyezéssel.

Egy ezzel kapcsolatos helyi népszavazást mind a ketten támogatnának.

A második vitablokkban az önkormányzati autonómia visszaállításáról volt szó. Gulyás Márton arra kérte a vitázókat, hogy mondjanak két olyan dolgot, amivel az önkormányzatok megbénítottságát meg lehetne oldani.

Ráczné Földi Judit úgy véli, hogy a helyi adókat helyben kellene tartani. Hogy ez a megoldás ne növelje a szakadékot a települések közt, azt állami kompenzációval oldaná meg a DK-s politikus.

Márton szerint az önkormányzatban egyszerűen csak rendet kéne tenni, tisztázni, hogy mi az önkormányzati feladat, és mi az állami. Újra a közszolgáltatások színvonalának emelését említette, amelyet szerint vissza kellene hozni önkormányzati szintre.

Beszéltek a különleges gazdasági övezetekről is, amelyek szándékosan azért jöttek létre, hogy az ellenzéki önkormányzatok adóbevételeit csökkentse a kormány. A kérdésre, hogy mi a garancia egy kormányváltás esetén arra, hogy a fideszes városvezetéseket nem büntetik majd hasonlóképpen, Márton először nem válaszolt, hanem arról beszélt, milyen egyéb módokon „szívatja” a városvezetéseket a kormány.

Ráczné elmondta:

a garancia a hatpárti szándéknyilatkozat,

amelyben lefektették, hogy nem hoznak olyan döntést, amellyel a magyar állampolgároknak ártanának.

Arról, hogy győzelem esetén egy fideszes városvezetéssel kell majd együtt dolgozni, Ráczné Földi Judit elmondta: frakcióvezetőként 12 javaslatának 70 százaléka megvalósult a fideszes vezetés ellenére is.

Márton úgy fogalmazott, hogy ő harcosan számon szokta kérni Cser-Palkovics Andráson be nem tartott ígéreteit és hazugságait.

A két képviselő egyetértett abban, hogy a településeket közvetlenül érdemes brüsszeli támogatásokkal ellátni.

Harmadik vitapont a kormányváltás/rendszerváltás problematikája volt. Gulyás Márton megkérdezte Márton Rolandot, hogy Barlabás András visszaléptetése csökkentheti-e az előválasztás demokratikusságát.

Márton nem látja problematikusnak a momentumos jelölt visszaléptetését, ami szerinte annak köszönhető, hogy a Momentum és a Karácsony Gergely-féle pártszövetség közelebb lépett egymáshoz. A kompromisszum a demokrácia velejárója — fogalmazott.

A DK politikusa nem kívánta kommentálni a visszaléptetést, mint mondta, ő azzal van elfoglalva, hogy

minden választóhoz eljusson.

A Pegasus-botrány is szóba került, egészen pontosan Vargha Tamás székesfehérvári képviselő, polgári hírszerzésért felelős államtitkár érintettségére kérdezett rá Gulyás Márton.

Ráczné elmondta, Vargha érintettségére nincs bizonyítékuk, de nehezményezi, hogy hiába kérdeztek rá az államtitkárnál, nem kaptak érdemi választ az üggyel kapcsolatban.

Márton Roland szerint a Pegasus-ügynek nincs vége, nem véletlenül terelnek és menekülnek a fideszes politikusok, többek közt Vargha Tamás is.

Gulyás felvetette, hogy noha a kémbotrány az elmúlt évek legjelentősebb, nemzetközi szintű botránya, amelyben az Orbán-kormány érintett, az ellenzéknek mégsem sikerült kellő intenzitással fenntartani az érdeklődést, csupán egy ezerfős tüntetést voltak képesek összehozni.

Márton szerint ebben annak is szerepe van, hogy Magyarország ma nem demokratikus jogállam, így az ellenzék kezében jóval kevesebb eszköz van, mint 2010 előtt Orbánék kezében volt. Hangsúlyozta: bár erről nem beszélhet, de az ügynek szerinte még nincs vége.

Ráczné Földi Judit egyetértett abban, hogy kétharmados többség mellett meglehetősen nehéz az ellenzéknek bármit is átvinni a Parlamenten.

Hozzátette: az ügyet nem zárta le az ellenzék, komoly feltáró munkát folytatnak. Abban egyetértett Gulyás Mártonnal, hogy valóban hibázott az ellenzék a tüntetésnél: úgy véli, komolyan kellett volna venni a hatpárti együttműködést, és nem pedig egy pártnak kellett volna elkezdeni szervezni, utalva itt arra, hogy a Momentum kisajátította magának a tüntetés szervezését.

Ennek is volt köszönhető szerinte, hogy a tüntetésen mindössze ezren voltak.

Ráczné, mint az egyik legaktívabb ellenzéki politikus, többször volt képes már akár másodmagával is tematizálni a közvéleményt egy-egy témában. Úgy véli, az ellenzék kezében igenis vannak eszközök, az előválasztás után pedig

„a lovak közé fognak csapni”.

A videót itt tudod megnézni:

 

Valódi Hírek