Novák Katalin bejelentette, mikor dönt a kormány a veszélyhelyzet meghosszabbításáról

A miniszter úgy látja, nem tűnik indokoltnak, hogy további korlátozásokban gondolkodjanak.

A kormány a mai ülésén dönt a hamarosan lejáró veszélyhelyzet esetleges meghosszabbításáról – közölte Novák Katalin családügyi miniszter a kedd reggeli sajtótájékoztatóján.

Mint ismert, a Parlament fideszes többsége május 18-án szavazta meg, hogy őszig meghosszabbítják a rendeleti úton való kormányzást lehetővé tevő jogszabályt.

Ennek értelmében a veszélyhelyzeti kormányrendeletek a ház őszi ülésszakának az első ülésnapját követő 15. napig – azaz várhatóan október 4-ig – meghosszabbították a koronavírus-törvény hatályát.

Emiatt merült fel most a kérdés, hogy a kormány a negyedik hullám alakulását is figyelembe véve mikor és hogyan dönt a veszélyhelyzetről.

Novák a sajtótájékoztatón elmondta,

továbbra sem tűnik indokoltnak, hogy bármilyen korlátozásban gondolkodjon a kormány a vírus elleni védekezés keretében.

Arra a kérdésre, hogy napi hány fertőzöttnél történhet szigorítás, a Portfolio tudósítása szerint a tárca nélküli miniszter úgy válaszolt,

ezt a kormány nem köti fertőzöttszámhoz.

„Már csak azért sem, mert a fertőzöttek száma csak az egyik információ, a másik fontos információ a kórházi ápoltak száma és a halálozások száma. Ha valaki enyhe tünetekkel átesik a fertőzésen, az még nem ad okot arra, hogy szigorítsunk” – mondta Novák.

A miniszter arról is beszélt, az operatív törzs legutóbbi ülésén részt vett Galgóczi Ágnes, a Nemzeti Népegészségügyi Központ (NNK) járványügyi osztályvezetője is, akitől azt tudták meg, hogy az iskolákban tanév kezdés után sem nőtt az esetszám, nincsenek ilyen típusú tapasztalatok.

(mti/Portfolio nyomán)

Valódi Hírek