EUrologus: Von der Leyen hitelessége is múlik azon, hogy egész őszre jegeljék a magyar helyreállítási tervet

Ezt diktálja a politikai logika.

A közeledő német és a 2022-es francia választások is indokolják, hogy Ursula von der Leyen és az Európai Bizottság szeptember után is tovább várjon a lengyel és magyar helyreállítási tervek engedélyezésével – írja az EUrologus hétfő reggel.

A HVG szakportálja szerint ezt indokolja az is, hogy az Európai Bizottság és annak belga elnöke

minden hitelességét elvesztené, ha érdemi igazságügyi reformok nélkül hagyná jóvá a több tízmilliárd eurós támogatásokat.

A jogállamisági kérdés ugyanis von der Leyen számára hitelességi kérdéssé is vált.

Korábban mi is beszámoltunk róla, hogy az Európai Bizottság a nyár folyamán szeptember 30-ig hosszabbította meg a határidőt a magyar helyreállítási terv elfogadására.

Az Eurologus szerint viszont, ha a brüsszeli testület úgy ítéli meg,

szeptember 30- után is tovább jegelhetik az ügyet – amit minden valószínűség szerint meg is fog tenni, ugyanis a politikai logika ezt diktálja.

Magyarország helyzetén pedig a lap szerint az sem segít, hogy a „Dühíti-e önt Brüsszel?” óriásplakátok árnyékában a fideszes elit elkötelezett EU-párti nyilatkozatokat tett a kötcsei pikniken.

Ez ugyanis nem lesz elég ahhoz, hogy a politika magas szintjéig jutó korrupció és az igazságügy függetlensége miatt aggódó Bizottság zöld utat adjon a 2500 milliárd forintos támogatásnak – írja a portál.

Ursula von der Leyen egyébként a német Süddeutsche Zeitungnak adott hétfő reggel megjelent interjújában

kiállt a Lengyelországgal és Magyarországgal szembeni, az uniós jog megsértése miatt indított eljárások mellett.

Az Európai Bizottság elnöke az interjúban arról beszélt, „jogilag tisztán” kell dolgozniuk, de emellett józannak kell lenniük és törekedniük kell a párbeszédre – írja a 24.hu.

(EUrologus/24.hu nyomán)

 

Valódi Hírek