Megszólalt Sebastian Vettel: Ezért érezte úgy, hogy ki kell állnia Orbánék melegellenes törvénye ellen a Hungaroringen

Elismerte, meglepődött a kiállását követő erős reakciókon.

„Nem voltam izgatott és nem is éreztem magam kínosan amiatt, hogy szivárványos pólót viselek, ahogy amiatt sem, mit gondolnak az emberek. Csak szerettem volna egy üzenetet közvetíteni, és büszke voltam arra, hogy ezt megtehetem”

– mondta a BBC podcast műsorában Sebastian Vettel, a Formula–1 négyszeres világbajnok pilótája az idei Magyar Nagydíjon látott kiállásával kapcsolatban.

Mi is beszámoltunk róla, hogy az Aston Martin német versenyzője már a csütörtöki médianapon erős kritikát fogalmazott meg a magyar kormány melegellenesség térített pedofiltörvényével kapcsolatban, mondván, kínosnak tartja, hogy az Európai Unió tagállama elfogad egy ilyen törvényt.

Vettel ezt követően a teljes F1-es hétvége során erős üzenetekkel állt ki az LMBTQ+ közösség mellett: szivárványos tornacipőt és bukósisakot viselt, majd vasárnap a futam előtti ceremónián pedig egy SAME LOVE felirattal ellátott szivárványos felsőben és maszkban vett részt — utóbbiért később megróvásban is részesítették.

A világbajnok pilóta a BBC műsorában elmondta, nem egy hirtelen jött döntés volt az, hogy ilyen erős kiállást fogalmazott meg a magyar kormány homofób törvényével szemben.

„Emlékszem, láttam a hírekben, hogy a jelenlegi kormány nem éppen progresszív nézeteket képvisel bizonyos kérdésekben.

Ahogy arra is emlékszem, sok vita volt a törvényről, amely gyakorlatilag megtiltja, hogy minden korosztály hozzáférhessen a felvilágosításhoz és az oktatáshoz, amelyből így kihagynak bizonyos részeket. Azt gondolom, hogy ez teljes mértékben helytelen”

– mondta Vettel, akiben ezt követően fogalmazódott meg a gondolat a melegközösségnek szóló üzenetéről.

„Emiatt merült fel az ötlet. A verseny előtt amúgy is lehetőséget kapunk arra, hogy megfogalmazzunk bizonyos üzeneteket a nyilvánosság felé, és úgy gondoltam, ez egy jó lehetőséget jelent ennek az apró gesztusnak”

magyarázta Vettel, hozzátéve, nem érzi úgy, hogy különleges lett volna a kiállása vagy az általa megfogalmazott üzenet.

Szerinte negatív értelemben sokkal inkább az a különleges, hogy még ma is vannak olyanok, akik nem tudnak ezzel a felfogással azonosulni, hiszen ma már a normalitás részét kellene képezze az, hogy mindenki úgy és azt szeret, akit akar.

„Nem számít a bőrszíned, nem számít az anyagi háttered, az, hogy honnan származol, ahogy az sem számít, kibe leszel szerelmes. Végső soron csak egyenlő bánásmódot szeretnénk mindenki számára”

– fogalmazott a négyszeres világbajnok pilóta, aki ezt az üzenetet szerette volna közvetíteni a pólóján látott SAME LOVE felirattal is.

Vettel elismerte, meglepődött azon, hogy ilyen erős visszhangja volt a hungaroringi kiállásának, és szerinte ideális esetben nem is kellett volna semmilyen reakciót kiváltson, annyira a normalitás része kellene legyen a kérdés.

„Mindenkinek joga van azt szeretni, akit akar, és azt gondolom, hogy mindenkinek jut elég szerelem és szeretet a világon.

Vannak országok, amelyek még mindig vitatkoznak azon, hogy legálissá tehetik-e a melegházasságot. Én úgy gondolom, mindenkinek jut elég házasság is.

A heterosze*uális emberek életére semmilyen hatással nincs az, hogy házasodhatnak-e vagy sem a melegek. Számukra viszont hatalmas jelentőséggel bírna az, hogy ők is ugyanúgy megházasodhatnak, mint bárki más.

Szóval, igen meglepett az, hogy ilyen erős reakciót váltottam ki az emberekből, de ez is azt mutatja, hogy még nagyon sok a tennivaló.

– mondta Vettel, aki azokra a felvetésekre is reagált, hogy a politikát nem kellene keverni a sporttal.

„Értem az állítást, de az, amiről beszélünk vajon politika vagy alapvető emberi jog?”

– tette fel a kérdést a német pilóta, aki szerint vannak olyan ügyek és kérdések, amelyeket illetően nem lehet homokba dugni a fejünk.

„Vannak olyan témák, amelyek túl nagy jelentőséggel bírnak ahhoz, hogy ne beszéljünk róluk”

– mondta Vettel, aki örül annak, ha sokan inspirációként tekintenek a felszólalására, de úgy gondolja összességében az embereknek kell változtatniuk a mentalitásukon.

„Ha az ilyen apró gesztusok valóban segítenek abban, hogy felhívjuk az emberek figyelmét bizonyos ügyekre, vagy kifejezzük a támogatásunkat, az valóban nagyszerű.

De abba kell hagynunk azt, hogy az alapján ítéljük meg az embereket, mit tesznek vagy éppen kit szeretnek.

Elsősorban az embert, az egyént kell látnunk, hiszen olyan sokszínűek vagyunk és mindenkinek megvan a maga szépsége. Bánjunk úgy az emberekkel, ahogy mi is szeretnénk, hogy bánjanak velünk: egyenlő módon, és ne az alapján, hogy kit szeretnek”

– fogalmazott a négyszeres világbajnok.

A teljes beszélgetést itt tudod meghallgatni angol nyelven.

(bbc nyomán)

Valódi Hírek