Az elfogadhatatlan rasszizmus miatt feljelenti az angol szövetség a magyar szurkolókat a FIFA-nál

Jöhetnek az újabb szankciók.

Beszámoltunk róla, hogy csütörtök este a világbajnoki selejtezőn 4–0-ás vereséget szenvedett a magyar válogatott Anglia ellen a teltházas Puskás Arénában. A mérkőzés előtt a korábbi meccseikhez hasonlóan az angol játékosok a rasszizmus és a faji megkülönböztetés elleni kiállásukként letérdeltek, amire a magyarok szurkolók füttyszóval válaszoltak.

Az angol labdarúgó-szövetség a találkozót követően bejelentette, hogy a FIFA-hoz fordul a magyar szurkolók rasszista megnyilvánulásai miatt. A brit sajtó ugyanis arról számolt be,

a szurkolók nemcsak kifütyülték az angol válogatottat, hanem két játékost, az első gólt szerző Raheem Sterlinget, illetve Jude Bellinghamet rasszista támadások érték a meccs alatt.

A BBC beszámolója szerint Sterlinget a szurkolók üvegekkel és poharakkal dobálták meg, amikor a gólját ünnepelte, a harmadik gól után pedig petárdát is bedobtak a pályára.

Gareth Southgate szövetségi kapitányt pedig jéggel dobálták meg miközben interjút adott a mérkőzés után. Southgate elmondta, ő nem tapasztalt rasszista megnyilvánulásokat, viszont a játkosoktól értesült ilyen esetekről,

ezért megteszik a szükséges lépéseket.

Harry Kane csapatkapitány mérkőzés utáni nyilatkozatában elmondta, hogy beszélt csapattársaival, és panaszt fognak tenni a Puskás Stadionban tapasztaltak miatt, és elfogadhatatlannak tartja az esetet.

A Manchester City-be igazoló Jack Grealish pedig Twitter-oldalán fogalmazott úgy, hogy

„brilliáns győzelmet arattunk egy elfogadhatatlan környezetben”.

A BBC szerint a magyar ultrák egyértelműen rasszista rigmusokat kiabáltak többek között Jude Bellinghamnek, miközben az angol játékos bemelegített a pályán. A BBC riportere úgy fogalmazott,

nem érti, ha a magyar játékosok hallották a szurkolók viselkedését, miért ünnepeltek az ultrákkal a mérkőzés után.

A Sky Sports szintén arról számolt be, hogy majomhuhogást hallottak a lelátóról, amikor Raheem Sterlinghez ért a labda. A Sky riportere legalább négy embert látott, ahogy a bemelegítő Bellinghamet rasszista bekiabálásokkal zavarták az ultrák.

A Magyar Labdarúgó Szövetség (MLSZ) kedden azt kérte a magyar szurkolóktól, hogy hagyják otthon a rasszista, kirekesztő megnyilvánulásaikat, mivel ellenőrök figyelik majd a viselkedésüket.

MLSZ szóvivője, Sipos Jenő az M4 Sporton elmondta, ha az ellenőrök nem találnak mindent rendben, akkor „jöhetnek szankciók, akár zárt kapus mérkőzések megrendezésére is kötelezhetnek minket”.

Mi is beszámoltunk róla, hogy nyári EB-mérkőzések után az Európai Labdarúgó Szövetség (UEFA) a magyar szurkolók diszkriminatív megnyilvánulása miatt három zárt kapus mérkőzésre, és 100.000 euró megfizetésére büntette a Magyar Labdarúgó Szövetséget (MLSZ).

A harmadik zárt kaput csak felfüggesztve szabták ki, a szövetségnek pedig „Egyenlő Játék” feliratú molinót kell majd kifeszítenie a találkozókon. A szurkolói eltiltás ugyanakkor a vb-selejtezőkre nem érvényes, azokat a meccseket ugyanis a labdarúgó-világszervezet, a FIFA rendezi.

(Telex/BBC nyomán)

Valódi Hírek