Fényűző székházat kapott Rogán alapítványa, ami Gulyás Gergely szerint egy keresztény szellemi bázis

És nem mellesleg olyan hasznos szellemi műhelyekbe csatornázza a közpénzt, mint a Megafon központ.

Fontos, hogy legyen egy olyan szellemi háttér, olyan konzervatív keresztény bázis, amely távlatokban tud gondolkodni és képes meghatározni azokat a nemzetstratégiai célokat, amelyek nélkül a kormányzás értelmét veszti — jelentette ki Gulyás Gergely Miniszterelnökséget vezető miniszter a felújított Lónyay-Hatvany-villa pénteki átadásán.

A budai Várban lévő épület a fennállásának 30. évfordulóját ünneplő Batthyány Lajos Alapítvány székháza.

A Batthyány Lajos Alapítvány, amely létrejötte óta mindig hátteret biztosított más közéleti szerveződéseknek, szervezeteknek és programoknak, bebizonyította, hogy

szellemi hátországa a polgári oldalnak,

s kulcsfontosságú szerepet töltött be a polgári oldal megerősödésében — fogalmazott Gulyás Gergely, hozzátéve: a felújított épület méltó elismerése az alapítvány közéleti tevékenységének.

Azt mondta: amikor 1991-ben Antall József miniszterelnök javaslatára az alapítvány létrejött, azzal szembesültek, hogy miközben a polgári oldal van kormányon és a jobboldal szellemi tőkéje túlélte a 40 éven át tartó kommunizmus időszakát, infrastruktúra, szervezettség, szervezeti háttér és ehhez szükséges erőforrás kevésbé áll rendelkezésre.

Pallós Nikoletta, a Batthyány Lajos Alapítvány főigazgatója elmondta, hogy alapítványuk az elmúlt három évtizedben a magyar közéleti gondolkodás egyik meghatározó szereplőjévé vált, s névadójukhoz híven a nemzeti érdek útját járják.

A villa történetét Sepsey Zsófia művészettörténész ismertette. Elmondta, hogy az épületet, amelyet az egykori tulajdonosok után Lónyay-Hatvany-villának neveznek, Ybl Miklós tervezte.

A villa újjáépítése 2000-ben kezdődött meg Kerényi József építészmérnök tervei alapján, a teljes körű renoválás a külső és belső terek újjáépítését egyaránt magába foglalta. Az építkezési munkálatok alatt régészeti munkálatokat és ásatásokat végeztek a budavári telken, többek között ennek köszönhetően kerültek felszínre az egykori Aranybástya maradványai, valamint egyéb törökkori leletmaradványok is.

Amiről viszont az MTI elfelejtett beszámolni a hír kapcsán, az az alapítvány háttere.

A BLA ugyanis Rogán Antal alapítványa, amely 2020-ban 3,5 milliárdot kapott a Miniszterelnöki Kabinetirodától, azaz Rogán meglepte Rogánt egy többmilliárdos összeggel tavaly.

Az alapítvány persze 2020 előtt sem számított szegény ördögnek:

2016. óta tart a pénzosztás,

akkor írták ugyanis alá az elsőt “Internetes lapszemlék, az angol és német nyelvű BudaPest, valamint a Metazin portál 2016. évi megjelentetésének, működésének támogatása” címen.

Ezután nem volt megállás, a Miniszterelnöki Kabinetiroda folyamatosan tömködte pénzzel az alapítványt, sőt tavaly ősszel a Karmelita kolostortól nem messze levő Ybl-villát is megkapták: ezt adták át most.

A BLA tavaly ősszel lett közérdekű vagyonkezelő társaság, csak úgy, mint a Mathias Corvinus Collegium Alapítvány vagy a Millenáris Park.

Feladata az alapító okirat szerint többek közt

„a magyar nemzet iránt elkötelezett, az európai egység irányába mutató, a közös keresztény-kulturális értékek és a demokratikus, képviseleti kormányzás alapján álló magyar közélet előmozdítása, továbbá a magyar tehetségek kibontakoztatása és Magyarország megbecsültségének világszerte való növelése” .

(mti korrigálva/Nyugati Fény)

Valódi Hírek