Elképesztő részletek derültek ki Orbánék hatvanpusztai birtokáról: Hetekig képes önellátóan működni, ha elzárják a külvilágtól

Kiszivárgott a tervrajz Orbánék „majorságáról”.

Húsz beállásos vendégparkoló, orangerie-ből és üvegházból álló pálmaház, portaépület, angol- vagy tájképi kert, épülő kápolna, klubház, saját tó, könyvtár. Többek között ilyen kényelmi és esztétikai extrákkal ellátott komplexumot álmodtak meg maguknak Orbán Viktorék Alcsútdoboz határába

– írja a HVG a birtokába került területrendezést segítő helyszínrajz alapján.

A lap azt írja, a tervraz tartalmazza a 13 hektáros hatvanpusztai birtok teljes felmérését, szintrajzát, meglévő és tervezett közműveit, és feltehetően ez segíthette a tervezés során a megrendelőt.

A vázlattervből kiderült, a birtok rendkívüli helyzetekben képes teljesen önellátóan működni.

A birtokra ugyanis építettek egy aggregátorházat is, hozzá 20 ezer literes gázolajtartállyal, amely hetekig gondoskodhat arról, hogy a komplexum önellátó legyen akár egy katasztrófa esetén is.

A lap szerint habár a stratégiai jelentőségű épületekben valóban fontos, hogy biztosítva legyen a szünetmentes áramszolgáltatás, egy magánbirtok esetében ez nem szokás.

A helyszínrajz alapján a HVG megjegyzi,

Orbán vagy hazudott, amikor azt mondta, hogy majorság lesz a hatvanpusztai komplexum, vagy az édesapja verte át.

A birtokon ugyanis nem látszik nagyüzemi állattartás, a bazaltkockákkal kirakott utak is rosszul viselnék a traktorok és teherjárművek mozgását. Gazdasági tevékenységet egyedül a tervezett lóistálló rejthetne, de méretei alapján inkább csak néhány, sportcélból tartott ló befogadására lesz alkalmas.

A lap szerint a miniszterelnök az arisztokrata vonalat abban is hűen követi, hogy a személyzeti lakásokat, az istállót, a gazdasági és gépészeti funkciókat rejtő épületeket egy tömbben, a birtok keleti részén helyezték el. Így nem zavarják a főbejáratot és a nyugati szervizutat, mélygarázslejárót használó urak nyugalmát.

Emellett az sem kizárt, hogy ezen a részen kapnak majd helyet a sportpályák.

A tervrajz alapján a birtokon egy rejtélyes „rom” is feltűnik a jelölések között. A légifelvételek alapján pedig kivehető, hogy annak a helyét is körbe kerítették már a munkások. Ez alapján elképzelhető, hogy egy olyan műromról van szó, amilyet a XIX. században több tájképi kertbe is építettek.

(hvg.hu nyomán)

Valódi Hírek