Ultrakonzervatív, abortuszellenes szervezettől kapott díjat Novák Katalin Rómában

De a fogamzásgátlást és a válást sem támogatják.

Novák Katalin családokért felelős tárca nélküli minisztert Szent Mórus Tamás-díjjal tüntették ki Rómában – tájékoztatta a miniszter sajtóosztálya az MTI-t.

A közlemény szerint Rómában, a katolikus törvényhozók idei, több napos tanácskozása alkalmából Szent Mórus Tamás-díjjal ismerték el Novák munkájának eredményességét, amellyel – mint fogalmaztak – a „családok megerősítését és a házasságok népszerűsítését szolgálja hazánkban”.

A katolikus egyház szentjéről, az egykori angol lordkancellárról, humanista államférfiról, az anglikán egyház és a római katolikus egyház vértanújáról elnevezett díjat évek óta, világszerte, minden évben egy embernek ítéli oda a Nemzetközi Katolikus Törvényhozói Testület (ICLN).

A szervezettel kapcsolatban a Népszava azt írja, a keresztény fundamentalista egyesületet 2010-ben alapították az osztrák Trumau-ban, védnöke pedig többek között Christoph Schönborn bíboros, bécsi érsek.

Az éves nemzetközi konferenciájukra olyan politikusokat hívnak meg, akik

  • katolikus vagy keresztény profillal rendelkeznek, és ez a nyilatkozataikban is tükröződik
  • elismerik az élet szentséget (az élethez való jogot),
  • elismerik a szentségi házasságot mint férfi és nő szövetségét, illetve elutasítják az azonos neműek házasságát,
  • a vallásszabadságot a legfontosabb emberi jogként kell elismerniük, olyanként amelyet világszerte meg kell védeni.

Emellett az ICLN honlapján ideológiai hivatkozási forrásként szerepel a katolikus egyház Katekizmusa, amelyet II. János Pál pápa 1992-ben hirdetett ki.

A katekizmusból az ICLN a következő részleteket emeli ki:

Abortusz: A művi terhességmegszakításban való részvétel súlyos bűncselekmény az élet ellen. Ezért az abortuszban való részvétel az egyházból való kiközösítéssel fenyegetett.

Eutanázia: az asszisztált öngyilkosság erkölcsileg elfogadhatatlan a Katekizmus szerint, és ezt az ICLN hálózat tagjai is vallják.

Fogamzásgátlás: azok a cselekedetek, amelyek lehetetlenné teszik a férfi és nő közötti természetes nemzést, „eredendően gonoszak”.

Válás: A Katekizmus szerint a halál az egyetlen ok, amely alapján a megerősített házasság felbontható.

Az ICLN szerint a keresztények messze a legjobban fenyegetett és üldözött vallási csoport a világon. Alapelveikkel és nézeteikkel az európai kereszténydemokrata pártok, így többek között a német CDU sem ért egyet – írja a Népszava.

(MTI/Népszava nyomán)

Valódi Hírek