Ezt nem verik nagydobra Orbánék: Nagyon rosszul áll Európában a magyar átoltottság

Küszöbön a negyedik hullám, a magyarok mégsem oltatnak.

A védettek arányát tekintve a 15., az egy dózist felvettek terén pedig a 17. helyen vagyunk az EU 27 tagállama között — derült ki egy európai összesítésből, amelyről a Népszava közölt összefoglalót pénteken.

Az Európai Betegségmegelőzési és Járványügyi Központ (ECDC) legfrissebb adatai szerint Magyarország a felnőtt lakosság átoltottságát tekintve

a rosszabbul teljesítő EU tagállamok közé esett vissza.

Ha ilyen tempóban folytatódik az oltás, akkor Görögország, Csehország és Észtország is megelőz minket átoltottságban szeptember végére.

A magyar kormány a járvány elleni védekezés sikerét az átoltottságban mérte, amelynek tekintetében év elején még valóban élen jártunk. Amióta azóta ezek az adatok romlanak, valahogy nem reklámozzák Orbánék az átoltottsági arányt.

Jelenleg az EU egészére vetítve a felnőttek 75,5 százalékának adtak be legalább egy dózis vakcinát, hazánkban azonban csak 67,4 százaléknak.

A teljes védettséghez ajánlott adagot az Európai Unióban 66,8 százalék kapta meg, itthon 64,8 százalék ez az arány — mutat rá a Népszava.

Az oltási kedv lankadásának egyik okaként említi a lap, hogy Orbánék júliusra teljesen feloldották a korlátozásokat az oltatlanok számára.

Az EU más országaiban kifejezetten olyan intézkedéseket hoznak, amelyek az oltások felvételét sürgetik és szorgalmazzák, illetve előre felkészülnek az őszi negyedik hullámra.

Ezzel szemben a magyar kormány, úgy tűnik,

csak az esetszámok megugrását követően hajlandó újabb intézkedéseket meghozni

— hívják fel a figyelmet.

 

Valódi Hírek