Betelt a pohár: Az EU bíróságára viszi az Európai Parlament Orbánék ügyét

Elegük lett abból, hogy a Bizottság semmit nem lép a magyar kormány törvénysértésével szemben.

Már korábban beszámoltunk róla, hogy egyre éleződik a konfliktus az Európai Parlament többségét alkotó politikusok és az Európai Bizottság között. Ennek oka, hogy az EB-t vezető Ursula von der Leyen többszöri ígérete ellenére

még mindig nem indította meg a jogállamisági eljárást Magyarország és Lengyelország ellen.

Daniel Freund német zöldpárti EP-képviselő azzal kapcsolatban nyilatkozott, hogy kedd éjfélkor lejár a határidő, amelyet az Európai Parlament adott az Európai Bizottságnak az eljárás megindítására. Freund azt nyilatkozta,

fontos számukra, hogy az Unió lépjen a jogállamiság védelme érdekében.

A következő lépésben előkészítjük a keresetet és benyújtjuk az Európai Unió Bíróságához” — mondta Freund. Von der Leyenék jelenleg az Európai Unió Bíróságának döntésére várnak egy korábbi ügyben, amelynek során a magyar és a lengyel kormány perét tárgyalják. A két állam azért kezdeményezett pert, mert jogellenesnek tartják a jogállamisági mechanizmusra vonatkozó uniós rendeletet.

Von der Leyenék jelenleg egy iránymutatáson dolgoznak, ami arra vonatkozik, miként kellene használni a jogállamisági mechanizmust. Az Európai Parlament többsége szerint azonban erre nincs szükség, mert a jogállamisági mechanizmus esetében világosan le van írva, milyen esetekben és miként kell alkalmazni azt.

Daniel Freund elmondta, az EP-elnököt, David Sassolit és az európai parlamenti frakcióvezetőket tömörítő Elnökök Értekezlete augusztus 30-án és szeptember 9-én fogja tárgyalni az EP-vel szembeni jogi eljárás megindítását célzó javaslatot. Az EP november 4-éig adhatja be a keresetet az EU bíróságának.

A keresetet abban az esetben valóban benyújthatja az EP, amennyiben az Európai Bizottság nem tesz eleget az ígéretének.

Amennyiben von der Leyenék beváltják ígéretüket, ősszel kaphatja meg a magyar és a lengyel kormány a felszólítást, amelyben a törvénysértés felhagyására kérheti a Bizottság a kabineteket.

(hvg.hu nyomán)

Valódi Hírek