Zacher Gábor: Azt látom, hogy a fővárosi sürgősségi ellátás ismét elesett

A főorvos szerint iszonyú mennyiségű a beteg, és nem kis százalékuk nem a sürgősségire való.

„Az oltás kötelezővé tétele egy lehetséges eszköz, amivel azonban én nem értenék egyet. Szerintem ez az egész a kommunikáción múlik, mégpedig az őszinte, egyenes és közérthető kommunikáción, amilyet például a pécsi virológusok folytatnak a Facebookon”

– mondta Zacher Gábor, a hatvani kórház főorvosa a növekedés.hu-nak adott interjújában.

A toxikológus hozzátette, ahhoz viszont, hogy megakadályozzuk a vírus terjedését, fontos lenne beltéren visszahozni a kötelező maszkviselést, szerinte ugyanis a maszk az oltás mellett a legnagyobb segítség a járvány megfékezésében.

Az oltás ütemével kapcsolatban a főorvos arról beszélt, habár korábban jól álltunk az átoltottsággal, „már nem állunk jól, és csúszunk lefelé”.

„Ha pedig ez nem változik, még többen halhatnak meg koronavírusban. Pedig egymillió emberre vonatkoztatva már így nálunk szedte a Covid a második legtöbb áldozatot, csak Peru előz meg minket az egész világon”

– mondta Zacher, aki szerint már azzal is meg lehetne győzni az oltatlanokat arról, hogy nem kellenének még további áldozatok, ha erről őszintén beszélnénk.

A főorvos ezért elmondása szerint továbbra is azon a véleményen van, hogy időről-időre be kellene engedni a sajtót egy-egy Covid-osztályra,

„hogy megmutathassák: hahó, emberek, ebbe bele lehet pusztulni!”

Az interjú során felmerült a budapesti sürgősségi ellátás helyzete is, amelyről Zacher elmondta, mivel mentősként is dolgozik, azt látja, hogy a járvány után megint visszaállt a régi rend a sürgősségi osztályokon.

„A fővárosi sürgősségi ellátás ismét elesett.

Iszonyú mennyiségű beteg van, és továbbra is igaz, hogy nem ki százalékuk nem a sürgősségire való. De ha elküldjük őket, akkor meg megkapjuk, hogy fizetem a tébét, jogom van, a médiához fordulok ésatöbbi”

– hangsúlyozta Zacher, aki szerint ebből a szempontból is lényeges lenne az őszinte kommunikáció és a felvilágosítás, hogy az emberek megértsék, „miről szól a sürgősségi ellátás, és miről nem”.

„Mert akkor megértenék, hogy akinek három hete fájdogál a hasa, azt itt sem fogják gyorsan ellátni, az 10-12 órát is várhat, amíg megnézi egy orvos. Mert a sürgősségi ellátásban az akut esetek élveznek elsőbbséget, azok, amik nem várhatnak: a vérző, a balesetet szenvedett, az infarktusos”

– mondta.

Arra a kérdésre, hogy számára mi volt a járvány legnagyobb tanulsága, a toxikológus-főorvos úgy válaszolt:

„Korábban még sosem érintett meg a múlandóság, de most először én is szembesültem azzal, hogy ebbe én is belehalhatok”.

(növekedes.hu nyomán)

Valódi Hírek