Tovább terjeszkedik a kormány: Kinézték maguknak Pécs repülőterét

Megtérülhet a befektetés.

Ősszel átveheti a kormány a pécsi, önkormányzati fenntartású repülőteret.

A Pécs mellett elterülő, Pogány község területén található légiforgalmi állomást 2006-ban adták át, és már a kezdetek óta gondot okoz az önkormányzat számára a fenntartása.

Az eredeti cél szerint évi 100 ezer utast fogadott volna a repülőtér, azonban átlagosan mindössze 5-6 ezer fős forgalmat generált a bázis az évi 3 ezer le- és felszállás során. A nagy forgalmat lebonyolító fapados légitársaságok repülőtér-használatára kicsi az esély, ugyanis a repülőtér aszfaltcsíkja csak 75-90 fős gépek fogadására alkalmas, míg a fapados társaságok gépei legalább dupla ekkorák.

A nagyobb gépek fogadásához az aszfaltcsík megerősítésére és meghosszabbítására van szükség. A repülőtér technikai korszerűsítésével együtt a beruházásra céljaira 10-11 milliárd forintos forrásra van szükség. A tervek már készen állnak, azonban a finanszírozásra nincs keret.

Ruzsa Csaba, Pécs gazdasági ügyekért felelős alpolgármestere szerint a városvezetés célja, hogy a baranyai megyeszékhely bekapcsolódjon a nemzetközi légiforgalom vérkeringésébe. Szerinte a 108 hektáros területen ki lehetne alakítani egy olyan logisztikai bázist, amely kiszolgálná a pécsi vállalkozások igényeit, valamint az internetes kereskedelem fellendítését is elősegítené.

Az Innovációs és Technológiai Minisztérium felmérte a magyar repülőterek állapotát, valamint jövőbeli perspektíváját. A kabinet fontolgatja, hogy megvásárolja a pogányi repülőteret. Az alpolgármester arról beszélt, esélyes, hogy a kormány és a városvezetés együttműködik a repülőtér fejlesztésében.

A magyar állam azonban csak akkor hajlandó a fejlesztésben részt venni, ha megvásárolja a repülőteret.

Ruzsa Csaba elmondta, a városvezetés eladhatja a kormánynak a légiforgalmi bázist. Az azonban kérdéses, hogy kifizetődő-e a magyar kabinet számára az adásvétel.

Erre azonban mégiscsak van esély, ugyanis

évi 100-150 ezer utas esetén 80-100 millió forintos áfabevétele keletkezik az államnak.

Az adásvétel emiatt mindkét félnek megtérülhet, és a pécsi városvezetés és a kormány érdekeit is szolgálhatja az adásvétel.

(Népszava nyomán)

 

Valódi Hírek