Szijjártó találkozott az orosz külügyminiszterrel: Év végétől már gyártjuk is az orosz vakcinát

Minden nagyon szép, minden nagyon jó, az oroszok mindennel nagyon meg vannak elégedve.

Év végén Debrecenben licenc alapú oltóanyaggyár-létesül, így 2022 végétől lehetővé válik Magyarországon is a vakcinák, így a Szputnyik V gyártása is — jelentette be Szijjártó Péter kedden, Szergej Lavrov orosz külügyminiszterrel tartott közös sajtótájékoztatóján Budapesten.

Szijjártó azt mondta, az Oroszországgal való együttműködés fontos Magyarországnak, hiszen eddig is sokat nyertünk már vele, de hozzátette: szeretnénk még többet nyerni.

Szputnyik nélkül nem tudtuk volna Európa leggyorsabb és legsikeresebb oltási kampányát végrehajtani

— fogalmazott, majd elmondta: év végén Debrecenben licenc alapú oltóanyaggyár-létesül, így 2022 végétől lehetővé válik Magyarországon is a vakcinák, így

a Szputnyik V gyártása is.

Bejelentette továbbá, hogy 4 milliárd forintos beruházás keretében bitumen MOL-gyár létesül Tatárföldön, illetve tárgyalások zajlanak egy 18 milliárd forintos orosz kozmetikum-gyártóbázis létrehozásáról Alsózsolcán.

Az északi áramlat 2.-ről is beszélt Szijjártó:

„Jól tettük, hogy belevágtunk annak gázvezeték megépítésébe, amely a szerb-magyar határtól lehetővé teszi október elsejétől éves szintén 8.5 milliárd köbméter gáz beszállítását Magyarországra”

— mondta, hozzátéve, hogy az Oroszországgal kötött gázvásárlási megállapodás idén lejár ugyan, de újat kívánnak kötni.

Beszélt arról, hogy a Wizzair bázist hoz létre Szentpéterváron, és heti hétre növeli moszkvai járatainak számát, továbbá megindul a közvetlen légi közlekedés Budapest és Jekatyerinburg között.

Lavrov elmondta, hogy jó tárgyalásokat folytattak, és

mindketten nagyon elégedettek.

Ide sorolta a Paks 2 beruházást, a gázhálózatot és a MOL-együttműködést.

Lavrov elmondta: értékeli Magyarország Oroszországgal kapcsolatos álláspontját, annak ellenére, hogy véleménye szerint az Unió oroszellenes politikát folytat:

„Folyamatosan bővülő gazdasági együttműködésre kell törekedni az ideológiai játékoktól függetlenül”

— fogalmazott. Ezután a sajtó kérdéseire válaszoltak.

Szijjártó a Magyarország EU-tagságára vonatkozó kérdésre elmondta: uniós tagságunk nem kérdés, és abban vagyunk érdekeltek, hogy az Európai Unió erős legyen. Szerinte világos, hogy vannak vitáink, de ezekben a vitákban részt fogunk venni.

A Paks II-vel kapcsolatos beruházásokról elmondta, hogy a létesítési engedély megszerzése hosszadalmas dolog, és ő nem emlékszik, hogy a 2014-es szerződéskötéskor elhangzott volna, hogy a folyamat 2023-ra befejeződhet.

Szerinte ez a dátum irreális.

Hozzátette: gondoskodni kell róla, hogy ennek az évtizednek a végére Magyarországon a villamosenergia biztosításában fontos szerep jusson a nukleáris energiának.

Szót ejtett még az afganisztáni helyzetről, ami véleménye szerint

„egyértelmű migrációs fenyegetés”,

de mi készen állunk rá, hogy azt a saját határunknál megállítsuk.

“Bár jobb lenne, ha ezt annál távolabb sikerülne”

— mondta.

(kiemelt kép: MTI/Soós Lajos)

 

Valódi Hírek