Mi történt? Leállt a kormány a Fudan Egyetem kampuszának előkészítésével

Gyanús cég van a projekt hátterében.

Leállt a Fudan Egyetem előkészítése — hiába írta elő még júniusban kormányhatározat és törvény, egyelőre nem alakult meg sem az állami projektcég, sem a leendő egyetem vagyonkezelő alapítványa — írta meg kedden a HVG.

Június 15-én született törvény arról, hogy az egyetemet fenntartó alapítványt létrehozzák, és annak ingyen állami ingatlanokat adnak át a Diákváros területén — ahol azonban egyelőre egyetlen kapavágás sem történt.

A vagyonkezelő alapítványt még nem hozta létre a kormány, és nem alakult meg a Magyar Nemzeti Vagyonkezelő Zrt. által létrehozandó projektcég sem.

Működik azonban egy kisvállalkozás, amelyet idén január végén, 3 milliós jegyzett tőkével alapítottak. A Fudan Magyarország Kft. fő tevékenységeként a felsőfokú oktatást jelölte meg, de sokkal inkább

lobbitevékenységet végezhet,

írja a lap.

Ez a cég a magyar kormány és a kínai Fudan Egyetem között április végén köttetett stratégiai megállapodásban harmadik félként van nevesítve, és még feladatot is kijelöltek a számára, bár tényleges tevékenységéről eddig szinte semmi nem derült ki.

Az ITM a HVG kérdésére azt írta:

„a társaság a kampuszfejlesztés támogatójaként a jövőben képzési akkreditációs folyamatokban, magyar egyetemekkel, kutatóintézetetekkel közös együttműködések előmozdításában nyújthat segítséget a Fudan Hungary Egyetemnek”.

A Fudan Magyarország Kft. ügyvezetője a 34 éves Niu Shan, aki a Fudan Egyetemen szerzett diplomát, de a főszereplő az ügyben mégis a férje, Horváth Levente, aki a volt sanghaji főkonzul és egyben

Matolcsy György jegybankelnök főtanácsadója is.

A részletek tisztázása érdekében a HVG a Fudan Magyarország Kft. ügyvezetőjéhez, Niu Shan-hoz fordult kérdésekkel, ám azokra 50 nap alatt sem érkezett válasz.

„A társaság székhelyén tett látogatásunkkor pedig kiderült, hogy az óbudai irodaházi címen valójában nem is a kft. működik, csupán a külföldi tulajdonos kézbesítési megbízottjaként megjelölt ügyvéd irodája”

— írja a lap.

 

Valódi Hírek