Vadai Ágnes megkérdezte Gulyás Gergelyéktől: Ha filmstúdióra van 42 milliárd, a Velencei-tóra miért nincsen?

A kormány szerint már eddig is 14 milliárd forintot költöttek a tóra, és a helyzetét továbbra is kiemelt ügyként kezelik.

Vadai Ágnes, a DK-képviselője írásbeli kérdést nyújtott be Gulyás Gergely kancelláriaminiszternek, hogy megtudja:

„A fóti filmstúdióra van 42 milliárd forintja a kormánynak, a Velencei-tóra nincsen?”

Gulyás megbízásából azonban Vadai kérdésére Orbán Balázs, a Miniszterelnökség parlamenti és stratégiai államtitkára válaszolt.

Orbán válaszában először arról írt, hogy a kormány a magyar gazdaság egyik meghatározó ágazataként tekint a mozgóképiparra, amely közel 20 ezer tapasztalt szakembernek ad munkát.

Az államtitkár szerint az ágazat 2019-ben 164,4 milliárd forint exportbevételt termelt, amelynek 94%-a külföldi produkcióktól származik. Ehhez Orbán szerint a Nemzeti Filmintézet Közhasznú Nonprofit Zrt. fóti telephelyének kihasználtsága is hozzájárul, mivel az adottságai miatt igen kedvelt hazai- és külföldi filmkészítők körében is.

„Ennek ellenére az 1970-es évekbeli alapítása óta a fóti stúdió nagyobb volumenű fejlesztésére mindeddig
nem került sor”

– írta Orbán, hozzátéve, a stúdiókomplexum korszerűsítése és bővítése ezért a kormány Gazdaságvédelmi Akciótervének keretében valósul meg.

Orbán ezt követően tért rá a Velencei-tó helyzetére, mondván, „a fóti filmstúdió korszerűsítéséből nem következik a környezet védelmének és hazánk természetes élővilága megóvásának hiánya”.

„A Velencei-tó közös ügyünk, amelynek fejlesztésére a kormányzat folyamatosan jelentős költségvetési forrásokat fordít. A vízminőség fenntartható javítására, a part menti területek természetközeli állapotának magasabb színvonalú megőrzésére és környezettudatos megújítására a

Kormány eddig is már 14 milliárd forintot biztosított”

– közölte az államtitkár.

„Egyébiránt a Velencei-tó vízrendszere természeti okok miatt időről-időre vízhiányos terület, amely főként a csapadék és a párolgás évi alakulására, azok arányára vezethető vissza. A vízgyűjtő alapvetően száraz jellegét a klimatikus viszonyok mellett a terület geológiai tulajdonságai is meghatározzák, amelyek az egyébként is sekély tavat kiemelten érzékennyé teszik a száraz vízháztartási helyzetekkel szemben.

Magyarország Kormánya kiemelt figyelmet szentel a Velencei-tó ügyének,

így kész támogatni egy olyan átfogó és komplex megközelítésű vízügyi intézkedési tervet, amely figyelemmel van az ivóvíz biztosítási, árvízvédelmi és az öntözési szempontokra is”

– írta Orbán, aki válaszát azzal zárta, a kormány döntése alapján a terv előkészítése szakmai szervezetek és szakértők
bevonásával már folyamatban van.

Korábban Tessely Zoltán a Velencei-tó fejlesztéséért felelős kormánybiztos arról beszélt egy interjúban, hogy a normális szinthez képest 80 centiméter hiányzik idén a Velencei-tó vízszintjéből, ez azonban nem egyedi, 1993-ban és 2005-ben is hasonló volt a helyzet.

Tessely elmondta víz pótlására készítettek egy előterjesztést a kormánynak, mindenki abban bízott, hogy ezt akár rövidesen elfogadhatják, és megindulhat a tó feltöltése.

A tervet a gazdaság újraindításáért felállított operatív törzs is támogatta, így azt Szijjártó Péter külügyminiszter a kormány elé terjesztette.

A kormány szerint viszont a szükséges pénzeszköz olyan nagy mértékű, hogy az ország jelenlegi helyzetében a kormány ezt nem szándékozik biztosítani.

Tessely hozzátette,

a terv megvalósításához 40 milliárd forintra lenne szükség.

Erről bővebben itt olvashatsz:

A vadászkiállítás árából könnyedén meg lehetne menteni a Velencei-tavat, de kormány szerint nincs rá pénz

 

Valódi Hírek