„Két nap alatt ki fogja beoltani őket?” — Zacher Gábor kiakadt a kormány legújabb járványügyi intézkedésén

Szerinte két-három hét múlva indulhat be a negyedik hullám.

A kormányzati tájékoztató oldal kedd délelőtt tette közzé, hogy az iskolákban augusztus 30-án és 31-én, valamint szeptember 2-án és 3-án lesz oltási akció, az iskolaorvosok és a háziorvosok bevonásával. A szülők az iskolától kapnak tájékoztatást, és augusztus 25-ig jelezniük kell, hogy kérik-e gyermekeik a vakcinát.

A kormány legújabb járványintézkedését azonban nem fogadta kitörő örömmel dr. Zacher Gábor, a hatvani kórház főorvosa, aki az Indexnek adott interjújában elmondta,

a gyermekek oltását szerinte nem az utolsó két napra kellett volna hagyni.

„Itt vagyunk augusztus közepén; az oltás az ünnep alatt megszűnik, mindent kártya nélkül lehet látogatni, ki-ki mehet oda, ahova akar.

Aggasztó, hogy ettől a pillanattól újabb napok telnek oltás nélkül, pedig az ősz gyorsan itt van.

Éppen ezért az sem biztos, hogy az iskolás oltását augusztus két utolsó napjára kellett volna hagyni, már hamarabb, például a táborokban el lehetett volna kezdeni.

Két nap alatt ki fogja őket beoltani? Melyik háziorvos, iskolaorvos, esetleg védőnő? Az iskola mellett oltópontokra is kell egyes diákokat vezényelni? Sok minden lóg a levegőben”

– mondta Zacher.

A toxikológus-főorvos szerint korosztályonként 95 ezer gyermekkel kell számolni, és ha 10-20-30 százalék felvenné az oltást, győztesen kerülhetne ki az ország.

„A szülőknek még több információra lenne szükségük az iskolások oltásával kapcsolatban. Miért fontos? Mit okoz? Hogyan jelenik meg? A szakirodalomban is olvasható, hogy sok gyerek volt, van kórházban.

Jó eséllyel nem fognak belehalni, de ez mégiscsak egy komoly vírusbetegség, ami a szervezetet nagyon letudja rombolni. Ráadásul a poszt-Covid a gyerekeknél is megjelenhet, erről pedig egy csomó mindent nem tudunk”

– tette hozzá Zacher Gábor, aki szerint két-három hét múlva indulhat be a negyedik hullám.

„Nő a szűréseknek a száma, noha a napi gyakorlatban egyelőre még nem találkozunk az eddiginél több koronavírusos beteggel, és a kórházakban is csak egy-egy koronavírus-teszt mutat pozitív eredményt.

Most még béke van. Most még a rendszer tök jól bírja, de hogy meddig lesz így, nem lehet tudni”

– mondta

(Index nyomán)

Valódi Hírek