FRISS: Megvan, hány kollégistát dobnak ki Orbánék az eucharisztikus kongresszus miatt

Megszólalt a BME.

„A BME, a fenntartó Innovációs és Technológiai Minisztériummal folytatott augusztus 17-i egyeztetés alapján

1650 fő számára biztosít szállást”

– írta a HVG-nek szerdán az egyetem, miután kiderült, hogy több ezer egyetemista lakhatása került veszélybe amiatt, hogy az intézmény szeptember 5–12. között tartandó Nemzetközi Eucharisztikus Kongresszus (NEK) ideje alatt a kollégiumokban helyez el zarándokokat.

A BME augusztus 16-án közölte, hogy a tanévkezdéskor kollégiumi szálláshelyeket fognak biztosítani az eucharisztikus kongresszusra érkező zarándokoknak. Emiatt a hallgatók nem költözhetnek be tanévkezdésre a kollégiumokba.

A HVG forrásai szerint a hallgatókat egyelőre arról sem tájékoztatták, hogy pontosan kiknek kell kiköltözniük, honnan, mikor, hová mehetnek vagy mikor költözhetnek vissza.

A BME most közleményében azt állítja, a Nemzetközi Eucharisztikus Kongresszus ideje alatt elsősorban azokat

„az elsőéves, illetve a szociális okokból rászoruló, továbbá azon hallgatókat szállásolja el, akik a nyár folyamán kollégiumban laktak és az őszi félévre is sikeresen pályáztak, valamint akik esetében kollégiumi lakhatásuk biztosítása szükséges”.

Az egyetem gondoskodni fog azon hallgatók oktatásáról is, akik a vallási rendezvény miatt nem tudnak beköltözni a kollégiumokba – írta a BME, ennek pontos részleteit azonban nem közölték.

„Az egyetem nem vár el személyes megjelenést, számukra a tanulmányaikban ez hátrányt nem fog okozni. Ezek a hallgatók ebben az időszakban távolléti oktatásban vesznek részt, ezért esetükben az igazolatlan hiányzás nem értelmezhető és fel sem merült”

– írták.

A BME-hez összesen nyolc kollégiumi épület tartozik, ezek közül hatban szállásolják el a zarándokokat. A z egyetemi hallgatók a fennmaradó két kollégiumba, a Kármán Tódorba és a Schönherzbe költözhetnek.

A Telex értesülései szerint a helyzet ötezer hallgatót érinthet, mivel az ELTE intézményei, így az Ajtósi Dürer sori, Damjanich utcai és Kőrösi Csoma Sándor kollégiumokban is a kongresszus vendégei részére adnak át szobákat az esemény idejére.

Az ügyben szerdán megszólalt Gyurcsány Ferenc, a DK elnöke is. Reakcióját ebben a cikkükben olvashatod:

“Eszement banda!” – Gyurcsány nagyon kiakadt, hogy Orbánék kilakoltatják az egyetemistákat az eucharisztikus kongresszus miatt

(hvg.hu nyomán)

Valódi Hírek