Az orosz és kínai vakcinával oltottak csak a negyedik adag után utazhatnak szabadon

Rossz hírt kaptak a Szputnyikkal és Sinopharmmal oltottak.

Magyarországon az EU-ban elsőként augusztus elseje óta lehet regisztrálni a koronavírus elleni oltás harmadik adagjára. Az emlékeztető oltásra az eddigi információk szerint főként az első körben Sinopharmmal oltottak jelentkeztek, miután az antitestvizsgálatok során kiderült, hogy alacsony az ellenanyag szintjük.

A harmadik oltás ugyanakkor a kínai mellett a Szputnyik V-vel oltottak számára is fontos, az Európai Gyógyszerügynökség (EMA) ugyanis egyelőre nem hagyta jóvá a vakcinát, így egyelőre nem kaphatnak uniós vakcinaigazolványt azok, akik az orosz vagy kínai oltóanyagot kapták.

Emiatt sokan abban reménykedhettek, hogy egy harmadik, az EMA által is jóváhagyott vakcina után az uniós igazolást is igényelhetik.

Az Index ugyanakkor szombat reggel Ujhelyi Istvánra, az Európai Unió Egészségügyi Szakbizottság tagjára hivatkozva arról ír, hogy

csak azok kaphatnak az utazáshoz szükséges európai zöld kártyát, akik két oltást is az EMA által elfogadott vakcinából kaptak.

Azaz könnyen lehet, hogy

a Szputnyikkal és Sinopharmmal oltottaknak egy negyedik adagot is be kell majd adatniuk ahhoz, hogy teljesen szabadon utazhassanak.

A kínai vakcinával oltottak ugyanakkor élhetnek azzal a lehetőséggel, hogy harmadik adagként az EMA által is elfogadott, egy dózisú Janssent kérik. A harmadik oltás szakmai protokollja szerint viszont a szputnyikosok nem kérhetnek ebből az oltóanyagból, így rájuk nem érvényes ez a kiskapu.

Arra, hogy belátható időn belül európai engedélyt kapjanak a keleti vakcinák egyelőre kicsi az esély. A Sinopharm engedélyezési kérelmet ugyanis egyelőre be sem nyújtották, a Szputnyik esetében pedig a hiányos dokumentáció miatt megakadt a folyamat.

(Index nyomán)

Valódi Hírek