Állami kezességet adnak Orbánék a kormányszóvivő férjének több mint 50 milliárd forintos hiteléhez

Az 53 milliárdos hitelt feltehetően egy cseh repülőgépgyár megvásárlására veszik fel.

Szalay-Bobrovniczky Kristóf cége, a HSC Aerojet Zrt. 150 millió eurós, azaz

53 milliárd forintos

hitelt vesz fel a Magyar Fejlesztési Banktól (MFB) a cseh Aero Vodochody repülőgépgyár megvásárlására.

A védelmi ipari fejlesztéshez szükséges hitelfelvételhez a kormány állami készfizető kezességet vállal – írja a hvg.hu a péntek este megjelent kormányhatározatra hivatkozva.

Eszerint a hitel összegéből az állami kezesség az ebből eredő tőkekövetelés 80 százalékára vonatkozik. Az állami kezességvállalásban a díj mértéke a tőkekövetelés 5,3 százaléka, amit egy összegben kell megfizetni. A kifizetésről idejéről és helyéről a pénzügyminiszternek kell tájékoztatnia a hitelfelvevőt. A kezességvállalás 2021. december 31-ig él.

A HSC Aerojet vezérigazgatója a volt londoni nagykövet, Szalay-Bobrovniczky Kristóf, aki egyben a kormányszóvivő Szentkirályi Alexandra férje. A cég a Magyar Aerojet Befektetési Vagyonkezelő Zrt. leányvállalata, amelynek szintén Szalay-Bobrovniczky a vezérigazgatója és egyedüli részvényese.

A HVG értesülései szerint Szalay-Bobrovniczky, illetve a Magyar Aerojet Befektetési Vagyonkezelő Zrt. a cseh Aero Vodochody repülőgépgyárat veheti meg.

A repülőgépgyár hosszabb ideje keres új tulajdonost. Tavaly a Habony Árpád köréhez tartozó Tombor András, a kormányközeli Matthias Corvinus Collegium alapítója próbálkozott a felvásárlással. Ám ez végül meghiúsult, mivel Tombor nem tudta kifizetni a gyárat. Ezt követően az üzlet a Habony-kör másik szereplőjéhez, Szalay-Bobrovniczky Kristófhoz került.

(hvg.hu nyomán)