„A férfias erények nincsenek megbecsülve” — Ez jutott eszébe Orbán Viktornak az olimpiáról

Formális logika kimaxolva.

Amikor nincs háború, a nemzetek akkor is össze akarják mérni tehetségüket, erejüket, ez a kísértés nem vész ki az emberiségből soha. Ennek a nagyszerű, békés, ám hasonlóan könyörtelen formája az olimpia — mondta Orbán Viktor a Nemzeti Sportnak adott exkluzív interjújában.

A lap az olimpiáról és a sportról kérdezte a miniszterelnököt, aki elmondta: őt a nagyapja úgy nevelte, hogy a nemzeti mezben pályára lépő sportolónál nincsen fontosabb.

Orbán elmondta, hogy tizenhárom-tizennégy aranyat jövendölt, hiszen minden olimpia előtt készít becslést, és ennek a fele általában be is jön.

Az olimpia fontosságáról úgy fogalmazott:

„Amikor nincs háború,

a nemzetek akkor is össze akarják mérni tehetségüket,

erejüket, ez a kísértés nem vész ki az emberiségből soha. Ennek a nagyszerű, békés, ám hasonlóan könyörtelen formája az olimpia”.

Szerinte van ország, amelyik ezt nem vallja be, de Magyarország esetében az olimpia megkérdőjelezhetetlen tradíció, hiszen mi mást tudna hozzátenni egy ilyen kicsi ország az emberiséghez.

Hozzátette: a magyar a világ egyik legversenyképesebb nemzete a gazdaságban és a tudományban is, de

a leglátványosabban ez a sportban mutatkozik meg.

Aztán egy meglehetősen érdekes eszmefuttatást vezetett le arról, hogy míg Rióban a nők hozták a legtöbb érmet, most Tokióban a férfiak. Ennek kapcsán megjegyezte:

„annyi kihívás éri a modern korban a férfiak világát, a férfias erények nincsenek megbecsülve, a fizikum, a családért való felelősség, a gondoskodáshoz szükséges lelki és fizikai erő tisztelete

szinte eltűnt a világból.

A férfiembert meg ez hajtja, a sportteljesítménye is ebből fakad”.

Hozzátette: akik most nyertek, nagy szolgálatot tettek a hazának, mert a segítségükkel talán a férfieszményt is vissza lehet hozni a hazába.

Mivel az érmesek közt több katonatiszt is van, Orbán elmondta, biztos abban, hogy ebben a sikerben szerepe volt a hadsereg újraépítésének és a mindennapos testnevelésnek az iskolákban.

A sportfejlesztésről és a magyar sportba ömlő pénzről is beszélt a miniszterelnök. Szerinte a hazai sportfejlesztés fontos pontja az utánpótlás-nevelés.

„A szakmai és pénzügyi ellenőrzés, amelyről teljes beszámolót kap a kormány a következő év január-februárjában, adja majd az alapját a következő hosszú távú megállapodásoknak, amelyek időtartama a terveink szerint 3+4+4 év lesz, hiszen a következő olimpiát három év múlva rendezik”

— fogalmazott.

 

Valódi Hírek