Neonáci tüntetéseken vett részt a kormányközeli, keresztény lap új főszerkesztője

Horváth Tamás aktív résztvevője volt az Erő és Elszántság demonstrációinak.

A szélsőjobboldali, neonáci Erő és Elszántság nevű mozgalom tüntetéseinek aktív részese volt az adófizetői pénzzel támogatott kormányközeli, magára keresztényként hivatkozó Vasárnap.hu új főszerkesztője, Horváth Tamás, aki az év elején a 888.hu-tól érkezett a portálhoz – írja a Telex.

A lap szerint az Erő és Elszántság mozgalom egy olyan szervezet, amely a szélsőjobboldali Betyársereg politikai szárnya és az Identitesz egyesüléséből jött létre, utóbbiból érkezett a mozgalomba Horváth.

A szélsőjobboldali és neonáci kötődésű szervezet 2017-ben a liberalizmus, az EU és a migráció ellen szervezett tüntetéseket, amelyeknek aktív résztvevője volt Horváth Tamás is.

A tüntetéseken készült videófelvételek és beszámolók szerint a mozgalom vezetői és résztvevői többek között arról beszéltek,

büszkék arra, hogy ők az európai fehér rassz tagjai, emellett nyíltan éltették a nácizmust, Hitlert és Szálasit.

Horváth egy korábban, a 888.hu oldalán megjelent „Dicsőség a hősöknek: 75 évvel ezelőtt vette kezdetét a kitörés” című cikkébena II. világháború budapesti kitörésével kapcsolatban pedig közölte a náci birodalom egyik főparancsnokának „lelkesítő üzenetét” is, ami Hitlert és Szálasit éltette.

A megafont tartó Horváth Tamás az Erő és Elszántság nevű szélsőjobboldali szervezet egyik 2017-es demonstrációján. / Fotó: 24.hu

A cikket később Köves Slomó, az Egységes Magyarországi Izraelita Hitközösség (EMIH) vezető rabbija antiszemitizmussal vádolta a Tartsuk távol a fekáliát című publicisztikájában.

Horváth cikkét később a főszerkesztő G. Fodor Gábor kérésére levették a portálról.

A telex azt írja, Horváth először nem válaszolt megkeresésükre, helyette interjút adott a Magyar Nemzetnek, amelynek külön, erre irányuló kérdés nélkül arról beszélt:

Amikor az Identitesz betagozódott az Erő és Elszántság Mozgalomba, egy ideig még maradtam a szervezet közelében, vettem részt EU-kritikus tüntetésen és október 23-i megemlékezésen is.

Ezt követően viszonylag hamar beláttam, hogy az az út, amin az Erő és Elszántság elindult, nem vezet messzire, úgyhogy eltávolodtam a szervezettől.”

Később viszont ő kereste meg a Telexet, hogy mégis szeretne válaszolni a kérdéseikre. Így elmondta, a mozgalomban „távlati célként” megjelent a pártpolitikába való belépés tervét, valamint a kommunikációt sem tartotta kellően korszerűnek. Állítása szerint ugyanakkor papíron sosem volta tagja a szervezetnek, de az nem derült ki, van-e formális tagsága a radikális csoportosulásnak.

A Telex azt írja, Horváth Tamás

többszöri visszakérdezésre sem mondta ki konkrétan, hogy elítéli a nácikat, a nyilasokat, a náci ideológiát és a rasszizmust.

Szerinte ugyanis irreleváns, hogy mely eszméket ítéli el, és melyeket nem. Azt viszont kijelentette, hogy minden olyan ideológiát, eszmét elítél,

ami nem összeegyeztethető a „természettörvénnyel” és „a katolikus egyház tanításával”.

A lap megkereste a Miniszterelnökséget is azzal kapcsolatban, hogy mennyire értenek egyet az új főszerkesztő nézeteivel, tekintve, hogy a vasárnap.hu-nak egyébként rendszeresen adnak interjút fideszes közszereplők és kormánytagok. Illetve a lap kiadója a Kovács K. Zoltán Alapítvány, vissza nem térítendő támogatásokat is kapott a Miniszterelnökségtől és a KDNP pártalapítványától.

„A Miniszterelnökség kizárólag a keresztényüldözés jelenségének, az üldözött közösségek, valamint a megsegítésükre indított programok médiafelületein való bemutatása miatt nyújtott támogatást a Kovács K. Zoltán Alapítvány részére

2019-ben 21,5 millió, tavaly pedig 38 millió forintot kapott a civil szervezet. 2021-ben a Miniszterelnökség nem támogatta az Alapítványt”

– válaszolta a Gulyás Gergely vezette Miniszterelnökség.

(Telex.hu nyomán)

(Kiemelt kép: 24.hu)

Valódi Hírek