Kilőttek az élelmiszerárak: Sokkal többet kell fizetni tavalyhoz képest ugyanazokért a termékekért

Nagyon magas az infláció.

A Központi Statisztikai Hivatal keddi összesítése szerint a fogyasztói árak átlagosan 4,6 százalékkal magasabbak voltak az egy évvel korábbinál, az elmúlt egy évben a szeszes italok, dohányáruk és az üzemanyagok ára emelkedett a legszámottevőbb mértékben.

A fogyasztói árak az idei év júniusa és júliusa között fél százalékkal nőttek. Az éves infláció lassult az előző havihoz képest, júniusban még 5,3 százalékos volt az átlagos, éves drágulás. Ennek ellenére azonban még mindig

jelentős, 4,6%-os az inflációs ráta.

A szezonálisan kiigazítatlan, eredeti maginfláció 3,5 százalékos volt júliusban az előző év azonos hónapjához viszonyítva, ez áprilistól a KSH új módszertana szerint nem tartalmazza a szeszesitalok és dohánytermékek árváltozását. A maginfláció is lassult a júniusi 3,8 százalékról.

A január és július közt eltelt időszakban a fogyasztói árak az összes háztartást figyelembe véve átlagosan

4,2 százalékkal, a nyugdíjas háztartások körében 3,9 százalékkal emelkedtek

az előző év azonos időszakához képest. Tavaly júliushoz viszonyítva az élelmiszerek ára 3,1 százalékkal, ezen belül

az étolajé különösen nagymértékben, 27,5%-kal nőtt.

A munkahelyi étkezések költsége 8,4, a margariné 8,0, a baromfihúsé 7,7, a büféáruké 7,3, a liszté 7,2, az éttermi étkezésé 6,2 százalékkal emelkedett.

A szeszes italok, dohányáruk átlagosan 11,1, ezen belül a dohányáruk 18,1 százalékkal drágultak. A tartós fogyasztási cikkekért 3,8 százalékkal kellett többet fizetni, ezen belül a szobabútorok 10,7, a konyha és egyéb bútorok 8,4, az új személygépkocsik 7,5 százalékkal kerültek többe.

A járműüzemanyagok ára kiemelkedő mértékben 19,8, a lakásjavító és -karbantartó cikkeké 11,9 százalékkal nőtt.

A szolgáltatások 2,9 százalékkal, ezen belül a lakásjavítás és -karbantartás 11,3, az üdülési szolgáltatások 7,6 százalékkal drágultak.

Egy hónap alatt, júniushoz viszonyítva az élelmiszerek ára 0,1 százalékkal emelkedett, az idényáras élelmiszerek, azaz a burgonya, friss zöldség, friss hazai és déligyümölcs nélkül számítva az áruk átlagosan 0,4 százalékkal nőtt.

Az élelmiszereken belül az étolaj 3,8, a baromfihús 2,1, a vaj és vajkrém 1,5, a száraztészta, illetve a munkahelyi étkezés egyaránt 1,1 százalékkal drágult. Az idényáras élelmiszerek 2,4, a sertéshús, valamint a szalámi, szárazkolbász, sonka egyaránt 0,8, a tojás 0,7 százalékkal kevesebbe került.

A járműüzemanyagok ára 4,2, a lakásjavító és -karbantartó cikkeké 4,1 százalékkal nőtt. A szolgáltatások 0,4, ezen belül az üdülési szolgáltatások átlagosan 7,8 százalékkal drágultak.

(KSH/MTI korrigálva)

Valódi Hírek