Kötelezték a háziorvosokat: Össze kell írniuk azokat az időseket, akik nem kértek védőoltást

Pedig elvileg nem kötelező.

Augusztus 1-jétől lehet igényelni a koronavírus-vakcina harmadik adagját. Az oltást a korábbitól eltérő típusú vakcinákkal végzik. A harmadik adagot elsősorban a veszélyeztetett csoportoknak és az időseknek ajánlják.

A vakcinákat egyelőre kevesen igényelték. Sok helyen a háziorvosok inkább oltópontra küldik a jelentkezőket, ugyanis a kórházakban és egyéb egészségügyi intézményekben is

nehezen gyűlik össze a kellő számú igénylő.

A tapasztalatok alapján leginkább a Sinopharmmal oltott idősek igénylik a harmadik oltást. Ahogyan azt a nagy fővárosi ellenanyagszint-mérésen megállapították: a kínai vakcinával oltott idősek negyedének nem termelődik elegendő ellenanyag a szervezetében a két oltás után, így várható volt, hogy körükben a legmagasabb a harmadik körös oltás igénye.

A háziorvosoknak mindeközben fel kell keresniük azokat a 60 év felettieket, akik ez idáig nem kérték a koronavírus elleni oltást.

A praxisok ehhez listát kapnak azokról, akik nem jelentkeztek a vakcinákért.

Kérdezem én, ha rendesen akarom ellátni a betegeimet, hogyan fér bele az időmbe az, hogy közben házaló ügynököt is játsszak?” — kérdezte dühösen egy orvos. A kormányhivatal azt is előírta, hogy igény esetén az időseket otthonukban oltsák be. Azonban a váratlan oltási reakciók miatt ez különösen veszélyes, és helyben csak a Sinopharmmal olthatnak, azt azonban senki nem igényli.

A Telexhez eljutott körlevélből kiderült, hogy

minden héten pénteken tételes elszámolást kérnek a háziorvosoktól,

hány új 60 év feletti időset kerestek fel, és közülük hányat oltottak be a héten. Azokat, akik nem igénylik a megkeresés után sem az oltást, lemondó nyilatkozatot kell aláírniuk.

(Telex nyomán)

Valódi Hírek