FRISS: A megyeszékhelyeken már Dobrev vezet, Budapesten fej-fej mellett Dobrev és Karácsony

Jakab a falvakban erős.

Hétfőn közzétette legfrissebb közvélemény-kutatási eredményeit a kevés hiteles intézetek egyike, a Závecz Research.

Az intézet az ellenzéki miniszterelnök-jelöltek támogatottságáról készített felmérést, az adatok az ellenzéki pártok szavazóira, illetve az ún. aktív bizonytalanokra vonatkoznak, a kutatás nem tér ki a kormánypárt szavazótáborára.

A feltett kérdés szó szerint így hangzott: „Melyik jelöltre szavazna egy előválasztáson, ha a következő jelöltek közül választhatna?”

A kutatásból kiderül, hogy Jakab Péter legfontosabb hátországa a kisvárosok és a falvak lakossága: Jakab a kisvárosokban 35, a községekben 34 százalékot kapna, ugyanitt Dobrev Klára 22 és 28 százalékot, Karácsony Gergely pedig mindössze 21 és 18 százalékot.

Ugyanakkor Dobrev támogatottsága községekben az előzetes várakozások felett van – áll a kutatásban.

Ahogy növekszik a települések mérete, egyre csökken Jakab, és egyre erősödik Dobrev és Karácsony támogatottsága.

A megyeszékhelyeken már Dobrev Klára vezet 27 százalékkal, itt Karácsony 26, Jakab pedig 23 százalékot kapna.

A fővárosban ugyanakkor Jakab helyzete majdnem annyira kedvezőtlen (13%), mint Karácsonyé a falvakban.

Ami meglepő, hogy a közhiedelemmel ellentétben Karácsony miniszterelnök-jelöltként még Budapesten sem vezet: a fővárosban ugyanis pontosan fej-fej mellett állnak Dobrev Klárával (32-32%).

A felmérés kitért az ellenzéki miniszterelnök-jelöltek támogatottságára az életkori kategóriákban is.

Jakab Péter a 40 év alattiak körében messze a legtámogatottabb (36%) és Fekete-Győr Andrásnak is itt vannak a legerősebb pozíciói (17%).

Szokatlan, hogy a középkorúak (40–59 évesek) körében teljesen kiegyenlített Dobrev Klára, Jakab Péter és Karácsony Gergely támogatottsága (26–26%), Fekete-Győr itt 13 százalékon áll.

A 60 évesek és idősebbek körére az átrendeződés világos irányba mutat: ebben a kategóriában Dobrev és Karácsony jelentősen elhúz a többi jelölttől, és egymással vív csatát (34–34%). Jakab választottsága az idősebbek körében 19 százalékos.

(atv.hu nyomán)

Valódi Hírek