Orbitális botrány Hevesben: Gyanúsítottként hallgattak ki három polgármestert vesztegetés miatt

Az ötletgazda Boldog István módszerét másolta.

Polt Péter írásbeli válaszban reagált Hadházy Ákos független országgyűlési képviselő kérdésére. A legfőbb ügyész arról nyilatkozott, hogy

három polgármestert gyanúsítottként, további hatot pedig tanúként hallgattak meg

egy ügyben, amelyben uniós források jogtalan felhasználása miatt lehetnek érintettek a településvezetők.

Hadházy a Blikknek úgy nyilatkozott, hogy

az érintettek Boldog István módszerét másolhatták.

Szerinte ebben az esetben is a Terület- és Településfejlesztési Operatív Program (TOP) pályázataival éltek vissza a politikusok. A településeken ugyanazok a vállalkozók nyerhették az összes beruházást, amelyet a valódi árhoz képest jelentősen túlárazva valósíthattak meg.

A gyanú szerint előre meghatározták, mely pályázóknak kellett nyernie a közbeszerzéseken. A kistelepüléseken jelentősen megszaporodtak az uniós pénzekből megépült kispiacok, azonban a beruházások leginkább mindössze annyiból álltak, hogy lebetonoztak egy kisebb területet, illetve kihelyeztek néhány asztalt. A kilenc településen mindezen célokra 300 millió forint ment el az uniós pénztárcából.

A nyomozásra való hivatkozással az Ügyészség nem árulta el, kik az ügy gyanúsítottjai, annyit azonban elismertek, több ügyben is zajlik a nyomozás. Az Európai Unió Csalás Elleni Hivatala (OLAF) júliusban hat Heves megyei település, név szerint Boconád, Boldog, Kisköre, Ludas, Tarnaméra és Tarnaörs települések TOP-pályázatai miatt indítottak vizsgálatot.

Hadházy úgy véli, a visszaélések mögött a hatvani körzet országgyűlési képviselője, Szabó Zsolt állhat. A képviselő Boldog Istvánhoz képest még több településen és még nyíltabban folytathatta a pályázati pénzek elosztását.

Hadházy Ákos jelen témában írt bejegyzését itt lehet megtekinteni:

(Blikk nyomán)

Valódi Hírek