A fideszes kampányrendezvényeken fellépő Vastag Tamás kávézni hívta Vágó Istvánt, hogy kioktassa a médiatudatosságról

Áll a bál az egykori kvízmester és az énekes között.

Beszámoltunk róla, hogy pénteken kritikus hangú Facebook-bejegyzést tett közzé Vágó István. A DK politikusa kifejtette véleményét Vastag Tamás ATV-s szereplésével kapcsolatban, amelyben az énekes a Transzparens Újságírásért Alapítvány médiatudatosságért felelős nagyköveteként szerepelt.

Vastag ugyanis a műsorban a “médiatudatosság nagyköveteként” hasonlította össze azt, hogy hány cikk jelent meg a kormányoldalakon a “Cseh Katalin-ügyről”, és hány a nem kormánypárti médiumokban a Pegasus-botrányról.

Az elemzés során Vastagék arra a következtetésre jutottak, hogy a kormánypárti sajtótermékek Cseh Katalinnal, a kormánykritikusak pedig főként a Pegasus-üggyel voltak elfoglalva. Vágó szerint ugyanakkor a két ügy közel sem fajsúlyos, így nem is lehet összehasonlítani őket.

„Namármost aki a két “ügyet” azonos fajsúlyúnak tartja (mi is voltaképp Cseh Katka bűne? aki érti, hálás lennék, ha elmagyarázná, miközben a Pegasusról zeng az egész világsajtó), az hogyan akarja elérni, hogy “a társadalom tagjai tudatos médiafogyasztóvá váljanak, hogy képesek legyenek kiszűrni az egyes médiatartalmakban megjelenő szubjektív elemeket”?

Nem teljesen nyilvánvaló még az egyszerű hírfogyasztó számára is, hogy Cseh Katalin EU-s pályázaton való részvételét a lehallgatási botrány elfedésére bányászták elő, miközben semmilyen általa elkövetett szabálytalanságot sem képesek megnevezni?”

– írta bejegyzésében Vágó István.

Az énekes később Vágó Facebook-posztjára úgy reagált, hogy szerinte a kvízmester állításai nem tükrözik az igazságot, ezért

„a médiatudatosság erősítésének érdekében” kávézásra hívta Vágót.

„Vágó úr! Az alapítvány nevében szeretnélek meghívni egy kávéra, hogy beszélgessünk a médiatudatosság fontosságáról és arról, hogyan lehet ezt növelni a magyar társadalomban. Hiszen míg a közéletben napról napra tapasztaljuk azt, hogy félreértelmezett állítások, csúsztatások jelennek meg egyes témákról, addig a média ezeket sokszor kritika nélkül továbbítja”

– írta a Transzparens Újságírás Alapítvány oldalán megjelent cikkében a médianagykövetté avanzsált énekes, aki szerint Vágó István „több valótlan állítást tett, hamis következtetést vont le és érvelési hibát vétett”.

A Blikk a napok óta tartó vitával kapcsolatban megkereste Vastag Tamást, aki a lapnak adott nyilatkozatában elmondta:

„Vágó úr valószínűleg félreértelmezte az általunk mondottakat, hiszen mi konklúzióként mindössze annyit vontunk le az általunk elkészített elemzésből, hogy az emberek minél több dolgot olvassanak el és sok helyről tájékozódjanak, ne csak egyetlen forrásból. Ennyi volt a mi állításunk.

Ebből lett az a hosszas levelezgetés, amiben próbáltam Vágó Istvánnak megmagyarázni, hogy nem jól látja a dolgokat”.

Vastag azt is hozzátette, nagyra tartják Vágó István munkáját, ugyanakkor szeretnék, ha a közeljövőben megismerkedne az Alapítvány eszmeiségével, ezért is hívta el kávézni.

Vágó a lap megkeresésére elmondta, közösségi oldalán már mindent kifejtett az üggyel kapcsolatban, így ahhoz érdemben már nem tud mit hozzátenni. A DK-s politikus szerint ugyanakkor

nem igaz, hogy Vastag Tamás valóban meghívta volna kávézni.

„Utalt erre egy valahol korábban megjelent meghívásra, de velem ezt nem egyeztette személyesen. Tehát én tőle meghívást nem kaptam. Ha kapok, akkor valószínűleg természetesen leülök vele kávézni.

Ha nem a saját felületén, vagy más fórumokon tesz egy ilyen megjegyzést, akkor boldogan. Engem személy szerint nem hívott még meg, de ha meghív, akkor minden további nélkül elfogadom”

– jelentette ki Vágó István.

(Blikk nyomán)

Valódi Hírek