FRISS: Eddig két miniszterelnök-jelölt teljesítette az induláshoz szükséges feltételeket

A többieknek még két hetük van rá augusztus 15-ig.

A jelöltek karaktere fog számítani az ellenzéki miniszterelnök-jelölti előválasztáson, hiszen a legtöbb fontos kérdésben ugyanazt gondolják – erről az ATV Híradója által megkérdezett elemzők beszéltek.

Egyetértettek abban, hogy a végső győztes a Dobrev Klára, Jakab Péter, Karácsony Gergely hármasból kerül majd ki, a többieknek már nincs esélyük a felzárkózásra.

Az előválasztásra eddig 91 egyéni jelölt, 3 jelölőszervezet és 2 miniszterelnök-jelölt regisztrációját fogadták el.

Dobrev Klára és Jakab Péter nemcsak az előválasztási kampányban aktív, de már az adminisztrációs feladataikat is letudták, így őket már hivatalosan is nyilvántartásba vették az előválasztás szervezői.

Karácsony Gergely, Fekete-Győr András, Márki-Zay Péter és Pálinkás József hivatalosan még nem számít miniszterelnök-jelöltnek, de a szükséges dokumentumokat augusztus 15-ig még van idejük leadni. Ezután, augusztus 23-án kezdődhet az ajánlások összegyűjtése, ami az ő esetükben 20 ezer érvényes aláírást jelent.

Az Idea Intézet kutatási igazgatója, Böcskei Balázs szerint a miniszterelnök-jelölti előválasztás első fordulója leginkább egy szimpátiaszavazás lesz, illetve egyfajta fokmérője a pártok szervezettségének.

A Civil Választási Bizottság elnök nem számít arra, hogy a jelöltek közötti verseny egy ponton túl személyeskedésbe csapna át.

Az előválasztás első fordulóját szeptember 18-a és 26-a között rendezik, a második fordulót pedig október 4. és 10. között tartják meg, és az ígéretek szerint október 23-án már egy kihívó fog szemben állni Orbán Viktorral.

Néhány napja a Závecz Research felméréséből az derült ki, hogy Jakab Péter és Dobrev Klára a legesélyesebb miniszterelnök-jelöltek, míg Karácsony Gergely kissé lemaradva a harmadik helyen áll.

(atv.hu)

Valódi Hírek