Politico: Nem tetszik a magyar uniós biztosnak, hogy két karácsonyt is végig kell dolgoznia Brüsszelben

Várhelyi Olivért elégedetlen azzal, hogy Ursula von der Leyen két karácsonyi ügyeletre is beosztotta.

Az Európai Bizottság elnöke, Ursula von der Leyen az idei és a 2023-as karácsonyi ügyeletet is a magyar uniós biztosra, Várhelyi Olivérre bízta, aki azonban máris jelezte, hogy nem elégedett a beosztásával – írja a Politico a birtokába került belső, bizottsági dokumentumokra hivatkozva.

A nagyobb ünnepek alkalmával az Európai Bizottság is takaréklángon működik, a legtöbb biztos ilyenkor hazautazik Brüsszelből, valakinek azonban mindig ott kell maradnia, hogy ha úgy adódik, képviselni tudja a bizottságot.

Ezt az ügyeleti rendszert 2017-ben a korábbi bizottsági elnök, Jean-Claude Juncker vezette be, most pedig von der Leyenre hárult a feladat, hogy összeállítsa a beosztásokat.

A lap szerint von der Leyennek 2019 és 2023 között öt karácsonyt kellett beosztania, ebből kettő a magyar biztosnak, Várhelyinek jutott, akinek így idén és jövőre is Brüsszelben kellene töltenie az ünnepeket decemberben.

A különféle ünnepekre, nyári szabadságokra vonatkozó beosztás azonban nemcsak Várhelyit érintik, az öt év folyamán minden biztosnak legalább 13 alkalommal kell majd beugrani valamelyik kollégája helyett, így van, aki a nyári hónapokban kénytelen dolgozni, másnak a Szilveszter éjszakáját vagy éppen a szentestéjét kell munkával töltenie Brüsszelben.

Várhelyinek ugyanakkor öt évre lebontva 12 beosztást jutott von der Leyentől — ebből kettő karácsony.

A Politico azt írja, a dokumentum egyik lábjegyzetéből kiderült, hogy

Várhelyinek olyannyira nem tetszik a beosztás, hogy az uniós biztosok közül egyedüliként ő szeretne cserélni valamelyik kollégájával.

(Politico nyomán)

Valódi Hírek