Vadai választ követel: Ki engedélyezte a megfigyeléseket az izraeli kémprogrammal?

Hat vezető beosztású kormánypolitikushoz is kérdéssel fordult az ügyben.

Hat emberhez fordult írásbeli kérdéssel Vadai Ágnes, hogy megtudja, kik adtak engedélyt a Pegasus szoftverrel történő megfigyelésekre — jelentette be a Demokratikus Koalíció politikusa pénteki online sajtótájékoztatóján.

Vadai emlékeztetett, hogy vasárnap délután kirobbant az újkori magyar demokrácia legsúlyosabb botránya,

a fideszes lehallgatási botrány.

Felhívta a figyelmet, hogy az már most biztos, hogy az NSO Pegasus nevű kémprogramját magyar célszemélyek — többek közt tényfeltáró újságírók, üzletemberek, és legalább egy polgármester — megfigyelésére használták.

Számos bizonyíték utal arra, hogy a titkos megfigyelések mögött magyar állami szervek állnak — emlékeztetett a politikus.

Azt azonban mg mindig nem tudjuk, hogy pontosan mely szervek vásárolták meg szoftvert.

„A DK nevében ezért írásbeli kérdéssel fordulok ahhoz a hat emberhez, akik a titkos információgyűjtésre jogosult szerveket felügyelik, hogy megtudjuk:

melyikük felügyelete alatt vásárolták meg a Pegasus nevű kémprogramot”

— mondta Vadai Ágnes. Ez a hat ember Pintér Sándor belügyminiszter, Varga Mihály pénzügyminiszter, Szijjártó Péter külügyminiszter, Gulyás Gergely kancelláriaminiszter, Benkő Tibor honvédelmi miniszter, és Polt Péter legfőbb ügyész.

Vadai azt a kérdést is felteszi az érintetteknek, hogy használták-e a Pegasust magyar újságírók és üzletemberek megfigyelésére ezeknél a szerveknél.

„Egy ilyen eset ugyanis nem történhet meg következmények nélkül”

— fogalmazott. A tényfeltáró újságírók megfigyelése és lehallgatása csakis a legsötétebb diktatúrákban szokás — véli a politikus.

Aki egy külföldön vásárolt kémszoftverrel figyelteti meg saját állampolgárait, az a hazát árulja el — emelte ki Vadai Ágnes.

 

Valódi Hírek