Kuncze Gábor a kémbotrányról: Ami nálunk van, az már nem demokrácia

Megannyi kínzó kérdést vet fel a lehallgatási ügy.

„Be kell mutatni, hogy ami nálunk van, az már nem demokrácia. Állampolgári felelősség, mindannyiunk felelőssége, hogy meddig hagyjuk, hogy ez így legyen” — mondta a Hírklikknek Kuncze Gábor volt belügyminiszter.

Kunczét a megfigyelési botránnyal kapcsolatban kérdezte a lap. A politikus elmondta: nem lehet tudni, Pintér Sándornak mi a szerepe az ügyben, az mindenesetre lehetséges, hogy valóban jelen lesz a Nemzetbiztonsági Bizottság ülésén.

Kuncze szerint tűrhetetlen és elfogadhatatlan, hogy mindenféle törvényes ok nélkül ma Magyarországon bárki lehallgató, az pedig, hogy a Fidesz igyekszik ellehetetleníteni a Nemzetbiztonsági Bizottság munkáját, annyit jelent, hogy

érintve érezhetik magukat.

A politikus hangsúlyozta, hogy mindenképpen szükség van vizsgálatra, hogy kiderülhessen, mi is történt pontosan.

Elmondta, hogy ha valóban csak kormányoknak adták el a Pegasust, akkor kormányzati szinten kellett letárgyalni a beszerzést. Ebben az esetben viszont valaki mindenről részletesen tudott, kérdés, hogy ez maga Orbán volt-e.

Kuncze arról is beszélt, hogy a titkos információgyűjtés szabályozása mennyire laza Magyarországon.

„Mondhatják például, hogy mi most éppen államellenes szervezkedést hajtunk végre, majd pedig utólag mondhatják, hogy mégsem volt az”

— fogalmazott. Másik fontos kérdésnek tartja azt, hogy a megfigyeltekről szóló jelentések kihez mentek, ki tartotta kézben azokat.

Hogy mindezekre a kérdésekre mikor kapunk választ, arra úgy reagált a volt belügyminiszter:

„tudjuk, hogy amióta a Fidesz van hatalmon, azóta a parlamenti vizsgálóbizottságok csak akkor derítenek ki bármit is, ha a Fidesz azt akarja. Itt meg nem akarja”.

Hozzátette, hogy ettől függetlenül a kormányt és a társadalmat is szembesíteni kell ezzel az üggyel. Szerinte be kell mutatni:

ami nálunk van, az már nem demokrácia.

„Az állampolgári felelősség, mindannyiunk felelőssége, hogy meddig hagyjuk, hogy ez így legyen”

— fogalmazott.

 

Valódi Hírek