Irgalmatlanul helyretette a brit oknyomozó újságíró Kovács Zoltánt, aki leféknyúzozta a gyalázatos kémbotrányt

Touché!

Kovács Zoltán egykori kormányszóvivő, nemzetközi kommunikációért felelős államtitkár kedd este az abouthungary.hu nevű portálon közölt egy angol nyelvű írást a vasárnap este kirobbant Pegasus kémbotránnyal kapcsolatban.

Az államtitkár írásának lényege, hogy szerinte a sztori több sebből is vérzik, az oknyomozó riportokban közzétett információk nincsenek alátámasztva. Így Kovács többek között azt nehezményezte, hogy

nem derült ki, hogyan szivárgott ki az 50 ezer telefonszámot tartalmazó adatbázis.

A fideszes politikus azt írja, a botrányról beszámoló sajtóorgánumok azért nem tesznek fel kemény kérdéseket a kémbotránnyal kapcsolatban és azért nem igyekeznek alátámasztani a kiszivárgott információkat,

mert a botránnyal Orbán Viktort és Magyarországot lehet támadni.

„Ezért a csorda szellemű média simán beveszi kérdés nélkül az egészet” – írta Kovács, aki írásában megismételte Pintér Sándor belügyminiszter állítását is, miszerint Magyarországon a 2010-es kormányváltás óta nem voltak illegális lehallgatások.

Kovács azt írta, az országokat meg kell védeni „a külföldi titkosszolgálatok és ügynökeik megkérdőjelezhető törekvéseivel vagy az alkotmányos rend aláásására irányuló akciókkal szemben”.

Aki ezt nem látja, az szerinte szimplán naiv.

Majd felidézte Varga Judit hétfőn tett nyilatkozatát is, amelyben az igazságügyi miniszter arról beszélt, hogy a 21. században Magyarország, mint minden tisztességes állam, rendelkezik azokkal a technikai eszközökkel, amelyekkel el tudja látni a nemzetbiztonsági feladatait.

Az államtitkár blogbejegyezésére kedd este a The Guardian újságírója Shaun Walker reagált a Twitter-oldalán, ahol hét pontban szedte szét a Kovács által tett állításokat.

Walker azt írta:

  • A tényfeltáró projekt azért sem nevezhető Orbán- és Magyarország-ellenesnek, mert abban sok más ország és személy is érintett.
  • Kovács állításával ellentétben nem a The Guardian, hanem a Forbidden Stories nevű tényfeltáró újságírói hálózat vezette a nemzetközi nyomozást.
  • Állításaikat az Amnesty International és a Citizen Lab által ellenőrzött elemzésekre alapozták, és az olvasók eldönthetik, hogy ezt vagy a kormány által tett homályos hivatalos magyarázatokat tartják hitelesebbnek.
  • A kormány részéről eddig senki sem tagadta, hogy a megfigyelés megtörtént, csak azt, hogy illegális megfigyelés történt. Magyarországon a megfigyelések jogi háttére ugyanakkor meglehetősen laza, amit nemzetközi szervezetek kritizáltak is az elmúlt években.
  • Ha a feltételezés valóban az, hogy Panyi Szabolcs és a többi érintett nemzetbiztonsági kockázatot jelent, akkor fontos lenne, hogy erre vonatkozóan bizonyítékokat hozzon nyilvánosságra a kormány.
  • Ha ezek az információk nem tárhatóak fel a nyilvánosság számára, akkor a parlament nemzetbiztonsági bizottságának ülésén kellene feltárni azokat — ezt viszont a Fidesz éppen blokkolja.

https://twitter.com/shaunwalker7/status/1417494066808381451

Valódi Hírek