Most érkezett: Reagált az izraeli kormány a Pegasus megfigyelési botrányra

Azt állítják, semmi közük az ügyhöz.

„A kormányzati sajtóirodának semmi köze ehhez a kérdéshez, és nem is tudunk semmilyen információval szolgálni az üggyel kapcsolatban”

– írta a Magyar Hang megkeresésére Ron Paz, az izraeli kormányzati sajtóosztály külügyi szekciójának vezetője.

A lap az izraeli NSO által gyártott Pegasus-szoftverrel kapcsolatos megfigyelési botrány miatt kereste meg az izraeli kormányt, és a cikkben megjegyzik, alig néhány percen belül választ kaptak az ezzel kapcsolatos kérdéseikre.

A portálnak emellett az izraeli kormány közép-európai ügyekkel foglalkozó szóvivője is reagált a vasárnap este, a Direkt36 és további 16 nemzetközi szerkesztőség által kirobbantott lehallgatási botrányra.

Vered Kopolovic azt írta,

„a kormányzati sajtóosztály nem jogosult arra, hogy ezzel kapcsolatban információkat szolgáltasson”.

Ahogy arról beszámoltunk, a Forbidden Stories nevű tényfeltáró újságírói hálózat vezette tényfeltáró projekt részeként kiderült, hogy magyar tényfeltáró újságírók, ellenzéki politikusok, valamint médiacégeket is tulajdonló vagyonos üzletemberek, illetve az ő szűkebb környezetüket is megfigyelték az NSO nevű izraeli kibercég okostelefonok feltörésére alkalmas kémprogramjával, a Pegasussal.

A Pegasus kémszoftvert gyártó cég hétfőn közleményben reagált a hírre. A cég ebben határozottan tagadta a felmerült vádakat.

Szerintük “komoly kétségek” merültek fel az oknyomozó csoport forrásainak megbízhatóságával kapcsolatban, és szerintük az információk nem tényszerűen megalapozottak.

Az NSO közleményében arról is írt, hogy fontolgatja a rágalmazási per megindítását.

Valódi Hírek