Direkt36: A Magyar Ügyvédi Kamara elnökét és egy ellenzéki polgármestert is lehallgatták a Pegasus-szoftverrel

Újabb neveket hozott nyilvánosságra az oknyomozó lap.

Bánáti Jánost, a Magyar Ügyvédi Kamara elnökét és más ügyvédeket is lehallgathattak a Pegasus nevű kémszoftverrel – írja a Direkt36.

Az NSO izraeli kémprogram, a Pegasus által célba vett több mint 50 ezer kiszivárgott telefonszám között –, amelyekhez a Forbidden Stories nevű tényfeltáró újságírói hálózat és az Amnesty International jogvédő szervezet jutott hozzá — az oknyomozó portál szerint Simicska Lajos volt ügyvédje, Nagy Ajtony Csaba és hét másik magyar ügyvéd is szerepelt.

A Direkt36 hétfőn megjelent cikke szerint Bánáti – aki nem csupán jó rálátással bírt a szakma világára, de maga is nagyobb horderejű ügyeket vitt –

nem tudott róla, hogy megfigyelik, de nem is lepődött meg rajta különösebben.

Mint írják, Bánáti 2018 végén, akkor vált célszeméllyé, amikor javában folyt egy nyomozás egyik legismertebb akkori ügyfelével, Gyárfás Tamással szemben Fenyő János médiavállalkozó 1998-as meggyilkolásával kapcsolatban.

Gyárfást azzal gyanúsították meg a hatóságok, hogy az ő felbujtására követték el a gyilkosságot.

Bánáti mellett a többi magyar ügyvéd nem közszereplő, ezért az ő esetükben még kevésbé világos, hogy miért irányíthatták rájuk a Pegasus szoftvert.

A Direkt36 szerint az egyik érintett ügyvéd értetlenül fogadta a megkeresésüket, és azt mondta,

nincsenek politikai kötődésű vagy prominens ügyfelei, az államot sem pereli, jellemzően kártérítési és biztosítási ügyekkel foglalkozik.

Ugyanakkor a célponttá válásának idején, 2019-ben fontolgatta azt, hogy elindul a polgármesteri posztért egy fideszes jelölttel szemben egy vidéki kisvárosban.

Az ügyvédek lehallgatása azért is kiemelten problémás, mert az ő megfigyelésükre más, szigorúbb szabályok vonatkoznak.

Arra ugyanakkor egyelőre nincsenek egyértelmű bizonyítékok arra, hogy politikai okokból irányították rá a Pegasust az érintett ügyvédekre, a szakma képviselőinek viszont több konfliktusuk is volt a kormánnyal az elmúlt években.

Így például több ügyvéd is kifogásolta az igazságszolgáltatás függetlenségét csorbító intézkedéseket, és szót emeltek az ellen is, amikor a kormány „börtönbiznisz” emlegetésével támadta azokat az ügyvédeket, akik elítéltek képviseletében indítanak kártérítési pereket az állam ellen.

Az oknyomozó lap másik tényfeltáró cikke szerint az ügyvédek mellett

Gémesi György, Gödöllő polgármesterének telefonszáma is szerepel a most kiszivárgott nemzetközi adatbázisban.

A gödöllői polgármester a Direkt36-nak elmondta, 2018. december 11-én ismeretlen tettesek betörtek a lakásába, feltörték a zárakat, kiforgatták a fiókokat, szanaszét hevertek az iratok a földön, mégis mindössze egy boríték tűnt el, amiben a mindenféle külföldi utakról visszamaradt valuták, egy évtizedekkel korábbi vívóversenyen nyert óra, és a karikagyűrűje volt.

Ugyanezen a napon a vele egy házban, de külön lakrészben élő fiához, majd bő két héttel később Gémesi szomszédban lakó lányához is betörtek, de ismét alig vittek el valamit.

Az ellenzéki polgármester szerint a betörések célja egyrészt az volt, hogy

kormánykörökből megfélemlítsék, másrészt esetleg az, hogy róla gyűjtsenek kompromittáló anyagokat.

A most kiszivárgott adatok szerint Gémesi György mobiltelefonjának célpontként való kiválasztása 2018 végén, tehát a betöréseket megelőző időszakban történt. Ugyanakkor a Direkt36 megjegyzi, a kiszivárgott adatok még nem feltétlenül jelentik azt, hogy a célszemélyek ellen biztosan be is vetették az NSO Pegasus nevű, okostelefonok feltörésére alkalmas programját, és a készülékekbe ténylegesen be is hatoltak.

A most leleplezett ügyekről itt és itt olvashat bővebben.

Valódi Hírek