Kormányinfó: Nagy bejelentésekre készül Orbán Viktor, jöhet a kötelező oltás

Cikkünk frissül.

Gulyás Gergely a csütörtöki kormányinfón arról beszélt, hogy a tegnapi kormányülésen a járványhelyzet aktuális állását vizsgálták. Magyarországon a helyzet Európa egyik legbiztonságosabb országa ebből a szempontból a kormány szerint.

A két oltással rendelkezőemberek arányát tekintve Magyarország a második Európában, bőségesen van oltóanyag, bármikor bárkit be tudnak oltani. Ez annak köszönhető, hogy a negyedik hullám Magyarországon még nem jelent meg.

A negyedik hullám azokat érinti döntően, akik még nem oltatták be magukat.

Gulyás beszámolója szerint három területről tárgyalt a kormány tegnap, Orbán Viktor

holnap reggeli rádióinterjújában számol be a döntésekről

Az első terület a harmadik oltás kérdése: van egy tudományos vita, egy gyártói álláspont, az operatív törzs pedig ma még tárgyal ezekről, és Orbán bejelenti a döntést.

Az alkotmánynak Gulyás szerint helyes az a rendelkezése, hogy mindenki felelős önmagáért. Meg kell vizsgálni annak a lehetőségét, hogy bizonyos helyeken kötelezővé kell tenni az oltást, de erről egészében még nem döntött a kormány: egyes területeken elképzelhető, hogy

kötelezővé teszik.

A negyedik hullám attól függően lesz, hogy mennyien oltatják be magukat. Meg kell nézni, mit tehetünk a 60 felettiek és 12-16 éves korosztály magasabb oltottságának elérése érdekében.

Ma a 12-15 éves kor közötti fiatalok 12 százaléka van csak beoltva, közölte Gulyás. A 16-17 éveseknél ez az arány 45 százalék, a 20-24 éveseknél 52 százalék. Hangsúlyozta, hogy a delta variáns az idősekre a legveszélyesebb, minden eddigi vírustörzsnél nagyobb kockázata van a megfertőződésnek.

Az ezzel kapcsolatos döntéseket is

Orbán jelenti be holnap.

Gulyás káros politikai folyamatnak tartja, hogy politikai haszonszerzés érdekében „megkezdődött az oltóanyagokkal szembeni bizonytalanság keltése, ami mögött vagy politikai ok, vagy üzleti ok (gyógyszerlobbi)” áll.

„Aki az oltási kedvet csökkenti a bizonytalanságkeltéssel, az emberek halálát idézi elő”

— mondta.

A Semmelweis Egyetem kutatása azt mutatja, hogy minden Magyarországon alkalmazott oltóanyag hatékonysága 96 százalék fölötti. Mindegyik oltóanyag védettséget ad — hangsúlyozta.

A mérés azt bizonyította, hogy a leghatékonyabb a Szputnyik.

Az uniós ügyekről Gulyás elmondta: a helyreállítási terv és a melegellenes törvény volt téma a kormányülésen. Az unióval eddig is voltak vitáink, ezután is lesznek, de

Magyarország érdeke az uniós tagság, közölte.

Az egy negatív fejlemény szerinte, hogy az EU egymással nem összetartozó ügyeket összekapcsol. A helyreállítási alapban rendelkezésre álló pénz jár a magyaroknak, ezzel kapcsolatban ma is zajlanak tárgyalások, de úgy gondolják, hogy a helyreállítási alapot nem lehet összekapcsolni a melegellenes törvénnyel.

Gulyás úgy véli, ez a fajta árukapcsolás tönkre fogja tenni az Európai Uniót. A melegellenes törvény kapcsán a kormány álláspontja nem változott: a törvényen nem változtatnak, hiába támadják Magyarországot.

Gulyás hangsúlyozta: Brüsszel szerint be kell engedni LMBTQ-aktivistákat az iskolákba és az óvodákba. (Ezt a Bizottság szerdán közleményben cáfolta).

 

Valódi Hírek