A mikrohullámú sütő egy olyan készülék, ami manapság szinte minden háztartásban megtalálható, ugyanakkor szép számmal akadnak ellenzői is, akik szerint egy potenciális veszélyforrás.
Mivel minden éremnek két oldala van, ezért cikkünkben most megvizsgáljuk, hogy milyen előnyei, illetve hátrányai vannak ezeknek a népszerű háztartási kisgépeknek.
Gyorsabban felmelegíthető vele az étel, mint a “hagyományos” módszerekkel
A mai rohanó világban, amikor az embereknek szinte enni is alig van idejük, egy mikrohullámú sütő igazi áldás tud lenni: csak beleteszünk egy tányér ételt, elindítjuk a készüléket, és egy-két percen belül már jól átmelegedve fogyaszthatjuk is.
A tűzhelyen vagy sütőben mindez jóval tovább tart, hiszen az ételt először át kell merni egy olyan edénybe, aminek nem árt a magas hő, majd folyamatosan kevergetve, alacsony lángon megmelegíteni, végül tányérra szedni. Több idő, több fáradság, több mosogatnivaló. Ráadásul néhány ételfajtát (pl. rántott hús, tészta, pizza, rizs, főtt tojás) elég macerás ily módon felmelegíteni anélkül, hogy kiszáradna vagy odaégne.
Energiatakarékosabb
A hagyományos melegítési eljárás során először a tűzhely vagy a sütő forrósodik át, utána az edény, végül pedig a benne lévő étel. A mikrohullámú sütő viszont elektromágneses hullámokat bocsát ki, amik megrezegtetik az ételekben található molekulákat, ennek következtében súrlódás alakul ki, ami hőt gerjeszt, és az étel felmelegszik. Mindez jóval kevesebb energiafelhasználással jár, mintha a tűzhelyet vagy a sütőt használnánk.
Sok esetben praktikusabb
Mikrót nem csak a háztartásokban használnak, hanem például a munkahelyi teakonyhákban is. Ilyen környezetben pedig a lehető legjobb megoldás, hiszen gondoljunk csak bele, micsoda felfordulás lenne, ha a félórás ebédszünetben az összes dolgozó tűzhelyen akarná megmelegíteni az ételét. Talán 2-3 kollégának lenne ideje rendesen megebédelni, a többiek pedig kénytelenek lennének hidegen elfogyasztani a menüt.
Nem minden típusú edényt lehet mikrózni
Bármennyire is egyszerű a használata, a mikrohullámú sütőnek is megvannak a maga korlátai: nem szabad például arany mintázattal ellátott edényeket, alufóliát vagy bármilyen fémeszközt beletenni, mert elektromos kisülés keletkezik (ezért “villámlik” ilyenkor a készülék belsejében), ami tönkreteheti a mikrót.
A műanyag edényekkel is célszerű csínján bánni, ugyanis a mikrohullámok hatására káros anyagok oldódhatnak ki belőlük. Ezért ha előszeretettel használunk például a Gasztronagykernél is kapható melamin tányérokat, akkor ezekbe már csak előre felmelegített ételt tegyünk.
Az “elviteles” ételes dobozokat (főleg a habdobozt) se használjuk a mikrohullámú sütőben, hanem tegyük át belőlük az ételt egy porcelán tányérra, és csak azután melegítsük.
Némi óvatossággal tehát bátran használjuk a készüléket, hiszen a népszerű tévhitekkel ellentétben nem tesz kárt az ételek kémiai szerkezetében, a sugárzás nem okoz rákot, és a megmelegített étel sem lesz radioaktív.